Prve pohodnike, ki so se na 35 kilometrov dolgo pot podali že ob šesti uri zjutraj, smo prestregli pri ljubljanskih Žalah. »Vreme nas še nikoli ni ustavilo. Prav tako ne epidemija, saj ohranjamo tradicijo in se na pohod odpravimo vsako leto,« nam je povedala ekipa dobro razpoloženih pohodnikov, ki je pot začela pri AMZS za Bežigradom. Kot so dodali, so dobro pripravljeni, tudi če jih na poti preseneti dež.

Slabo vreme jih ni ustavilo

Med kratkim postankom in v upanju, da se tudi nas dotakne kanček pozitivne energije ob tako zgodnji uri, smo lahko opazili pohodnike različnih starosti, od najmlajših do veteranov. Nekateri so si mrmrali pesmi, drugi glasno klepetali, tretji pa uživali v jutranji tišini. Precej živahneje je bilo malo pred deseto uro na delu poti med kontrolnima točkama Fužine in Rudnik v smeri Golovca. Pohodniki, ki so prišli iz različnih koncev Slovenije, so se na pot odpravljali sami, veliko je bilo tudi organiziranih skupin. »Iz Mežice smo, zbralo se nas je sedem prijateljev. Začeli smo pri Koseškem bajerju. Ker smo pohodniki, nam krog okoli Ljubljane ne bo pomenil večje težave,« je povedal Boštjan Rataj. Že tradicionalno, letos že osmo leto, pa je na pot skupaj stopila družina Harnik. »Z ženo sva doma v Šentvidu pri Grobelnem. Sam sem zelo aktiven, hodim vsak dan. Upam si napovedati, da bomo pot okoli Ljubljane opravili v dobrih šestih urah,« je povedal Janez Harnik in priznal, da sta z ženo tista, ki vsako leto na pot povabita tudi hčer, ki živi v Ljubljani.

Sendvič in čokolada v nahrbtniku

Dobro uro kasneje smo živahno dogajanje spremljali tudi ob poti pri Koseškem bajerju. Kar nekaj iskrenih snidenj so pohodniki pozdravili s kozarčkom »spodbudne« energije, kot so nekateri dejali med tem, ko so iz žepa vlekli svoje prisrčnice. Drugi so si na klopci privoščili doma narejene sendviče, tretji so zavili v bližnji lokal, kjer so se dobro organizirali in za pohodnike poleg kosila pripravili tudi domače sladice. »Startali smo pri Gradu Fužine, da smo takoj zagrizli v Golovec. Priznam, da bi verjetno odnehala,​ če bi nas zdaj čakal hrib,« nam je v pogovoru povedala mladenka, ki sta jo spremljala mlada Francoza. »Pred šestimi leti, ko sem leto dni delal na veleposlaništvu, sem prvič šel na pohod. Od takrat se vsako leto vračam v Ljubljano za ta dogodek. Letos sem prepričal še prijatelja, da se mi pridruži,« je povedal Barzin, François pa ga je dopolnil, da je vesel, da je sprejel izziv, saj sicer ne velja za vztrajnega pohodnika. »Ni mi žal, saj sem navdušen nad tem, kako zelena je Ljubljana,« je iskreno dodal.

Prireditev z močno zgodovinsko povezavo se je začela v četrtek, ko so jo tradicionalno odprli otroci iz ljubljanskih vrtcev. Po besedah organizatorja Mestne občine Ljubljana in društva Timing Ljubljana se je na pot odpravilo 6158 otrok iz 52 enot vrtcev. Jakob je bil eden od številnih otrok, ki se je tako sobotnega pohoda udeležil že drugič. Skupaj s prijatelji iz vrtca Kozarje so hodili kar dve uri. »Danes bova z mamico prehodila še štiri kilometre, sem pa žige na poti zbiral kar na roki,« nam je pokazal štiriletnik in nam zagotovil, da ga noge nič ne bolijo. »Malico imam v nahrbtniku. Mami mi je pripravila velik sendvič, sam pa sem na skrivaj dodal še čokolado,« nam je povedal, ko smo ga ogovorili že skoraj na cilju.

Zmaga učiteljev
iz OŠ Savsko naselje

Že od zgodnje jutranje ure je bilo živahno tudi na Kongresnem trgu, kjer je potekal tudi kulturni program. Tradicionalno so nastopili pevci Partizanskega pevskega zbora, ki so odpeli nekaj partizanskih in borbenih pesmi, sledil je koncert Eve Boto s skupino. Tu pa je bil tudi cilj teka trojk, ki se ga je po podatkih organizatorjev udeležilo skupno 890 trojk, od tega se je 62 trojk podalo na težjo, 29 kilometrov dolgo progo. Šolskih trojk je bilo točno 300. In kot novost, tudi 11 trojk profesorjev. Kot je povedala Barbara Železnik in Timing Ljubljana, so bili pobudniki ideje o novi skupini že leta 2019 profesorji, ki so otroke spremljali na športnorekreacijskem dogodku. »Žal nam je vmes zagodla pandemija, zato smo zadovoljni z odzivom,« je še povedala Železnikova, start trojk profesorjev na trikilometrski preizkušnji je bil na Livadi. »Sami smo se prijavili zadnji dan, saj smo iskali tretjega tekača. Na koncu nam je uspelo preteči s časom 15:38,« je povedal Domen Brglez, učitelj matematike in računalništva, ki je skupaj s kolegoma Blažem Abramom, tudi učitelj matematike, in Tjašo Draškovič, učiteljico športne vzgoje na OŠ Savsko naselje, sestavil zmagovalno trojko. »Šibkega člena v ekipi nismo imeli, saj smo od starta do cilja tekli skupaj. Naše dosežke bomo predali naprej in upam, da naslednje leto kakšno trojko sestavimo tudi z našimi učenci,« pa je optimistično napovedala Draškovičeva.

Priporočamo