Pred dobrim tednom smo poročali o načrtu občine za premik romskega naselja v Ribnici, podobne načrte imajo tudi v občini Beltinci, kjer so se zaradi neustreznih življenjskih razmer v romskem naselju ob vodovodnem stolpu odločili, da Romom zagotovijo novo bivalno območje.

Na zdajšnji lokaciji živi okoli 80 predstavnikov romske skupnosti, najstarejši med njimi so tam že več kot petdeset let. Naselje je razdeljeno na dva dela; prvega sestavlja nekaj urejenih opečnatih hiš, drugega pa počitniške prikolice in manjše hišice, ki imajo obrabljene zidove in strehe. Čeprav Romi živijo v skupnem naselju, se življenje med deloma precej razlikuje.

Saška Horvat je predstavnica Romov, ki prebivajo v urejenem delu naselja. Skupaj z družino tam živi že od rojstva. Njihova hiša stoji ob vhodu v naselje, že na prvi pogled se razlikuje od preostalega naselja. Edini v naselju imajo hišno številko, na katero je po besedah Horvatove prijavljena večina prebivalcev v naselju. Njen oče je nekdanji romski občinski svetnik občine Beltinci Darko Horvat. Pred kratkim se je odločil, da s funkcije odstopi, saj se je med Romi v Beltincih počutil neslišanega. Zemljišče, na katerem stojijo hiše in prikolice, je danes v lasti občine, a v preteklosti ni bilo vedno tako. Romi v Beltincih so bili ena redkih romskih skupnosti, ki je živela na parceli, ki je bila v njihovi lasti. Zaradi zadolženosti in delitve parcele z dedovanjem so bili Romi primorani zemljišče prodati občini, ki pa jim je v zameno ponudila pravico služnosti na zemljišču, ki velja 99 let.

Na drugi strani naselja je stanje popolnoma drugačno. Zaradi sporov, ki se vrstijo med deloma naselja, komunikacija med njimi poteka le redko. V nasprotju z urejenim delom na tem nimajo pitne vode, električno napeljavo pa so si uredili kar sami. »Večkrat smo poskusili vzpostaviti boljše razmere tudi na tisti strani, a nismo bili uspešni,« je pojasnil Horvat in dodal, da tisti del naselja predstavlja težave tudi okoliškim prebivalcem. »Lahko bi rekli, da se na tistem delu enostavno niso pripravljeni pogajati in prilagajati tako, da bi bilo dobro za vse. Večkrat imamo težave zaradi njihove preglasne glasbe. Najhuje pa je bilo, ko so zmotili celo pogreb, ki je potekal na bližnjem pokopališču,« je še dejal in dodal, da jih v takih primerih sicer obišče policija, a večjih sprememb ni.

Občina načrtuje selitev

V občini Beltinci sta dve romski naselji, poleg naselja ob vodovodnem stolpu še naselje v Dokležovju. Pred nekaj meseci so v javnost prišle informacije, da naj bi naselje Beltinci zaradi nedostojnih življenjskih razmer premaknili na območje nekdanje Fazanerije. Območje je zdaj travnik, na katerem nekatera gradbena podjetja in komunala odlagajo odpadni gradbeni material. Glavni razlog naj bi bil slaba higiena in posledično bolezni, omenjali naj bi tudi izbruhe tuberkuloze, kar pa v romskem naselju zanikajo. V naselju živi približno 30 otrok in vsi izbruhi bolezni, ki naj bi jih v svoj zagovor omenjala občina, naj bi bili povezani z boleznimi, ki jih otroci navadno dobijo v vrtcu. Prepričani so, da jih občina želi preseliti, ker naj bi na območju zdajšnjega naselja gradili blokovsko naselje. Premik zaradi higienskih razlogov je zelo prizadel predvsem družino Horvat, kjer se nasprotno kot v drugem delu naselja trudijo, da bi ohranili primerne higienske razmere.

»Romsko naselje v Beltincih je zaradi črnih gradenj in dotrajanosti ter utesnjenosti na prostoru, kjer se je razširilo, v zelo slabem stanju. Ljudje bivajo v slabih zdravstvenih razmerah in dotrajani infrastrukturi. Pri tem pa se morajo zavedati predvsem svojih obveznostih, ki jih morajo spoštovati tako kot drugi občani. V skladu z navedenim se jih bo ob izpolnjevanju predpisanih pogojev in ob plačevanju stroškov, kot jih plačujejo drugi občani, preselilo na novo primerno lokacijo,« vztrajajo na občini Beltinci.

Premik na novo lokacijo naj bi se zgodil v približno petih letih, Hrovatovi pa naj bi od občine prejeli namige, da bo njihova hiša, ki je zgrajena legalno, ostala na tej lokaciji, selili bi le neurejeni del naselja. Po njihovih informacijah bo družina z dvema otrokoma na novi lokaciji dobila mobilno hiško, veliko približno 80 kvadratnih metrov, v zameno za zdajšnje naselje. V minulih letih je občina v naselju uredila novo razsvetljavo, večjih sprememb pa niso bili deležni.

Kot so pojasnili na občini Beltinci, bodo v letošnjem letu s pomočjo sredstev, ki jih kot občina z romskima naseljema prejmejo od države, poskusili zagotoviti pogoje za človeka dostojno življenje. Bolj podrobnih načrtov še niso razkrili, saj so sredstva nenamenska. Letos so prejeli 291.163 evrov. Sredstev za premik naselja naj bi imeli dovolj, uvrstili so ga že tudi v občinski prostorski načrt. 

Priporočamo