V Tehniškem muzeju Slovenije (TMS) bodo gostujočo razstavo portugalskega nacionalnega muzeja letalstva Museu do Ar z naslovom Stoletnica prvega preleta južnega Atlantika (30. marec–17. junij 1922), ki bo na ogled do oktobra, odprli danes ob 18. uri. Na razstavi je skozi zgodbo, fotografije in nekaj predmetov prikazan zgodovinski polet med Lizbono na Portugalskem in Riom de Janeirom v Braziliji, ki sta ga med 30. marcem in 17. junijem 1922 opravila eden izmed prvih portugalskih vojaških pilotov Sacadura Cabral in mornariški častnik Gago Coutinho. Na zračni poti, ki je pritegnila veliko zanimanje portugalske in brazilske javnosti, sta letalca zamenjala tri letala oziroma hidroplane, pri podvigu pa jima je pomagala portugalska mornarica, ki je zračna plovila prepeljala na dogovorjene destinacije. Med zračno avanturo, ki je trajala skoraj dva meseca in pol, sta v zraku preživela 62 ur in 26 minut, preletela pa sta 4527 milj.

Zračno potovanje, ki velja za mejnik v zgodovini letalstva, je omogočil prvi navigacijski sistem zračne plovbe, ki sta ga razvila Gago Coutinho in Sacadura Cabral in so ga uporabljali tudi v naslednjih desetletjih, saj je omogočal redna letenja čez Atlantik ter na dolge razdalje. Instrument, ki sta ga letalca izdelala za tehnično, izvedbeno in navigacijsko zahteven prelet oceana, so poimenovali korektor smeri, njegovo repliko pa si bo poleg letalske rokavice mogoče ogledati na razstavi v Bistri. Na pustolovščini, ki ji do tedaj ni bilo para v svetovnem merilu, kot so še zapisali v TMS, pa je osnovna komunikacija med poletom med pilotom in navigatorjem potekala prek beležnice. Ta pot sporazumevanja je bila zaradi močnega hrupa motorja in težkega radijskega sistema, ki bi lahko ogrozil začrtano razdaljo med postanki, edina možna.

Na odprtju razstave bodo sodelovali člani Avio kluba Postojna, med drugim bodo predstavili sestavljivo jadralno letalo in simulator letenja, ki ga bodo obiskovalci pod vodstvom demonstratorja v prihodnjih treh mesecih lahko tudi preizkusili. Za preizkus simulatorja, ki bo na voljo v delovnem času muzeja, so zaželene predhodne najave na programi@tms.si. Razstavo o zgodovinskem preletu bo spremljalo tudi predavanje z naslovom Jadralno letenje po valovih burje, na katerem bodo predstavili razvoj in položaj jadralnega letalstva pri nas. Poleg tega bodo v TMS poskrbeli za program za najmlajše, ki se bodo lahko udeležili delavnice, na kateri bodo ustvarjali s sestavljivo leseno igračo konstrukta, ki jo je oblikoval Niko Kralj, sestavili pa bodo letalo. Termini dogodkov bodo objavljeni na spletni strani muzeja. 

Priporočamo