Direkcija za infrastrukturo je objavila javni razpis za osrednji del prenove ljubljanske železniške postaje, ki obsega gradnjo nadhoda in nove postajne dvorane. Ocenjena vrednost del brez DDV je 136,6 milijona evrov, z DDV to pomeni nekaj manj kot 167 milijonov evrov. Rok za oddajo ponudb je 5. januar.

Izbrani izvajalec naj bi se glede na razpisno dokumentacijo obvezal vsa dela dokončati in potrdila o prevzemu pridobiti v 24 mesecih od uvedbe v delo. Gradbeno dovoljenje za osrednji del projekta nadgradnje ljubljanske železniške postaje je direkcija za infrastrukturo prejela oktobra.

Dela v tem segmentu enega največjih infrastrukturnih projektov v državi predvidevajo gradnjo novega nadhoda s postajno dvorano z dvigali, tekočimi stopnicami ter tekočimi trakovi za hitrejši prehod čez nadhod. Ta bo omogočal povezavo za pešce med centrom mesta in Bežigradom, natančneje z Masarykove do Vilharjeve ceste. V postajni dvorani so predvideni prostori za prodajo vozovnic, čakalnica za potnike, sanitarije ipd. Skupna bruto tlorisna površina predvidenih objektov nadhoda s postajno dvorano znaša 13.665 kvadratnih metrov. Ob tem so predvidene še nadgradnja tirne infrastrukture, prenova signalnovarnostnih naprav ter rekonstrukcija obstoječega podhoda z razširitvijo za kolesarje ter dostopi na severni in južni strani in gradnjo dvigal za dostop na perone iz podhoda. Predvidena je tudi nadgradnja peronske infrastrukture s prilagoditvami za gibalno ovirane osebe.

Izvedba del, če se ne bo zapletlo pri izboru izvajalca, je predvidena v obdobju od 2024 do 2026. 

Priporočamo