Ena od perečih točk včerajšnje seje mestnega sveta je bilo potrjevanje lokacijske preveritve za območje hotela Bellevue, ki ga družba v lasti poslovneža Izeta Rastoderja namerava prenoviti in prizidati. Družba Bellevue investicije je z lokacijsko preveritvijo Mestno občino Ljubljana zaprosila za spremembo nekaterih določil prostorskega načrta. Med drugim ne bi ohranila severne, južne in vzhodne fasade stavbe starega Bellevueja, pod zemljo pa bi rada gradila izven predvidene gradbene meje.

Družba investitorica je v elaboratu lokacijske preveritve pojasnila, da je obstoječa glavna hotelska stavba zaradi nevzdrževanja in več požarov že tako dotrajana, da je ni mogoče več povrniti v stanje, da bi bila varna. Po rušitvi obstoječih zidov bo družba Bellevue investicije morala glavno stavbo hotela zgraditi v enakih gabaritih, obliki in namembnosti. Novogradnja bi torej imela zunanji videz prvotnega hotelskega objekta, ki mora v prostoru ohraniti značaj glavne dominante.

Četrtna skupnost Šiška soglasno zavrnila predlog sprememb

Svet četrtne skupnosti Šiška je predlog lokacijske preveritve obravnaval in soglasno ocenil, da so vse predlagane spremembe sporne. »Poseg ni v skladu z varstvenim režimom registrirane kulturne dediščine. Elaboratu (lokacijske preveritve, op. a.) mnenje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ni priloženo, zato je treba ta dokument zahtevati od oddelka za urejanje prostora,« je opozoril svet četrtne skupnosti. Četrtni svetniki so se strinjali tudi, da bi Mestna občina Ljubljana morala spoštovati smernice varovanja kulturne dediščine, »ne pa da se za namen komercialne gradnje dopuščajo odstopanja«.

Petra Blajhribar Kubo (Levica) je predlagala umik te točke z dnevnega reda seje s pojasnilom, da v Levici sicer podpirajo ureditev opuščenega območja, ki propada, a ga je po njihovem mnenju treba urediti drugače, kot predlaga lokacijska preveritev. Tudi v svetu četrtne skupnosti Šiška si po njenih besedah želijo prenove Bellevueja, a ne pod takšnimi pogoji in ne za vsako ceno.

»Lokacijska preveritev je instrument prostorskega načrtovanja, s katerim lahko občina na podlagi posameznih potreb v prostoru izvede le manjše spremembe izvedbene regulacije prostora. Predlagani posegi niso tako nujni in dopuščajo prevelika odstopanja, ki niso skladna z javnim interesom, omogočajo pa izgradnjo hotela s pogoji, ki so optimalno prilagojeni investitorju,« je opozorila Petra Blajhribar Kubo. Hkrati je napovedala, da bodo mestni svetniki Levice podprli dopolnilo svetniške kolegice iz vrst Vesne – zelene stranke Jasminke Dedić, če zahteva za umik točke ne bo uspešna. Ker ima koalicija Liste Zorana Jankovića in Gibanja Svoboda v mestnem svetu večino, pričakovano nista bila uspešna niti zahteva za umik točke niti dopolnilo.

Dedićeva je pojasnila, da so v stranki pripravili dopolnilo, ki izhaja iz mnenja četrtne skupnosti Šiška. »Če lokalna skupnost tako jasno reče, da je proti predlogu, potem nekako ne more biti projekt v javnem interesu,« je razmišljala Jasminka Dedić. Arne Jakob Zakrajšek (Levica) je načrtovani projekt označil za napad na naravo, okolje in kulturno dediščino, saj da bo investitor spodkopal del bližnjega hriba in posekal drevesa. Župan Zoran Janković je kritikom očital, da očitno vedo več kot Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki da se je strinjal s predlogi v lokacijski preveritvi. Njegova koalicijska večina je na koncu s 24 glasovi za potrdila predlagano lokacijsko preveritev.

Priporočamo