Osnutek proračuna Mestne občine Kranj za leto 2025 je na sredini seji mestnega sveta prestal prvo obravnavo. Proračun predvideva 91,69 milijona evrov prihodkov in 112,32 milijona evrov odhodkov, občina naj bi se zadolžila za 15 milijonov evrov. Kranjska občina je sicer po besedah župana Matjaža Rakovca med najmanj zadolženimi v državi.

»Problem, ki se nam že nekaj let vleče, je, da povprečnina, ki jo dobimo po zakonu, zagotovo ni primerna glede na tiste nujne zakonske odhodke, ki jih imamo,« je ob tem dejal župan in razložil, da jim država priznava dejanske stroške občin – ti v načrtu za leto 2025 znašajo dobrih 51 milijonov evrov, iz povprečnine pa bodo dobili približno 37 milijonov. Nastane razlika dobrih 15 milijonov evrov.

»Poleg tega imamo še osem milijonov dodatnih stroškov za pokrivanje različnih dejavnosti, kot sta kultura in šport. Za naložbe nam zmanjkuje denarja – vse, kar dobimo, porabimo za tekoče odhodke,« je pojasnil župan in navedel, da so glavni razlog za tekoče odhodke prav gotovo plače, ki so se v zadnjih dveh letih dvignile v vseh segmentih, v vseh zavodih, delno tudi na občini. »Poleg tega so se po ukrajinsko-ruski krizi močno dvignile cene, predvsem na področju avtobusnih prevozov. Trenutno smo še vedno v pogajanjih z Arrivo, skok bo kar velik v primerjavi z lanskim letom. Veliko stroškov raste, a ne po naši krivdi,« je še dodal.

Matjaž Rakovec, župan Kranja: »Problem, ki se nam že nekaj let vleče, je, da povprečnina, ki jo dobimo po zakonu, zagotovo ni primerna glede na tiste nujne zakonske odhodke, ki jih imamo.«

 

Nova, višja povprečnina?

Je pa Rakovec razkril, da so ravno ta teden našli skupni jezik z ministrstvom za finance in v ponedeljek podpisujejo nov sporazum o povprečnini. »Ministrstvo je pristopilo k reševanju naših problemov,« je povedal. Ker imajo mestne občine več zakonskih obveznosti in torej več stroškov, bi bile po novem upravičene do nekoliko višje povprečnine. »Ko bo vlada sprejela proračun za prihodnje leto, se bo natančno vedelo, kakšna bo povprečnina,« je razložil župan.

Kljub temu proračun predvideva kar nekaj pomembnih naložb, med drugim postavitev sončnih elektrarn in drugih ukrepov za energetsko neodvisnost, gradnjo infrastrukture v poslovni coni Hrastje, celostno ureditev Savske ceste, ureditev prostora med Kidričevo in Bleiweisovo cesto (Severna vrata), komunalno infrastrukturo Golnik - Mlaka, opremljanje aglomeracije Kranj, sanacijo parkirne ploščadi pred stavbo občine, ureditev območja na Planini 1, rekonstrukcijo podružnične šole Kokrica, obnovo nekdanje trgovske šole, dozidavo osnovne šole Helene Puhar, prestavitev Pševske ceste, investicijsko vzdrževanje cest, naložbe v okviru participativnega proračuna, tekoče vzdrževanje in obnove šol, namakalni sistem na Sorškem polju, rekonstrukcijo ceste Breg–Mavčiče, naložbe v Športnem centru Kranj in druge.

Za nov most čez Savo pri Planiki imajo že izbranega ponudnika, dela so ocenjena na slabih deset milijonov evrov in naj bi se začela takoj, ko bo to mogoče. Prihodnje leto pa se izteče razpis za infrastrukturo v industrijski coni Hrastje, vrednost je ocenjena na nekaj čez deset milijonov evrov.

Svetnice in svetniki, ki so imeli kar nekaj vprašanj glede znižanja sredstev za programe športa, so podali številne predloge na osnutek proračuna, odlok o proračunu pa bodo predvidoma sprejemali na naslednji seji mestnega sveta. 

V Radovljici osnutek proračuna pod streho

Osnutek odloka o proračunu so na sredini seji sprejeli radovljiški občinski svetniki. Kot so sporočili z občine, so bili pri pripravi proračuna upoštevani zakonske obveznosti, že začete investicije in tiste, ki se sofinancirajo z nepovratnimi sredstvi, ter vzdrževanje občinskega premoženja. Načrtovanih je 25,9 milijona evrov prihodkov, med njimi en milijon evrov zadolžitve za izvedbo naložb, in 31,3 milijona evrov odhodkov. Razliko med prihodki in odhodki pokrije ocenjeni prenos neporabljenih sredstev iz letošnjega leta. Med večjimi naložbami so postavitev osmih sončnih elektrarn na javnih objektih v lasti občine, obnova vodovoda na Zgornjem Lancovem, obnova ceste v Mošnjah ter rekonstrukcija ceste in sanacija opornih zidov na Lancovem ter obnove Muzeja talcev, Plečnikovega paviljona Brezjanka in grobišča talcev v Begunjah. Javna razprava o osnutku proračuna je odprta do 7. novembra 2024.

Priporočamo