Radovljica. Trim stezo na Obli Gorici je občina Radovljica uredila kot projekt participativnega proračuna z naslovom Telovadba v gozdu. Obsega šest telovadnih točk, opremljenih s tablami z opisi vaj in QR-kodami za dostop do posnetkov pravilne izvedbe vaj. Na napravah je mogoče izvesti več kot 80 različnih vaj za moč, ravnotežje, ogrevanje in raztezanje ter vaje, prilagojene starostnikom. Primerne so za vse, ne glede na spol, starost, predznanje in telesno pripravljenost, opisujejo v kabinetu radovljiškega župana Cirila Globočnika. Občina Radovljica je na Obli Gorici novo trim stezo uredila že pred časom, zdaj pa je na vstopni točki nasproti radovljiške lekarne postavila še osnovno informacijsko tablo.

Ostanek Bohinjskega ledenika

»Telovadno opremo, informacijske table z opisi vaj in osnovno informacijsko tablo ob vstopu na območje Oble Gorice je za približno 15.000 evrov dobavilo podjetje Taurus šport iz Šempasa, za pripravo terena pa sta poskrbeli občina in Komunala Radovljica. Za postavitev nove trim steze je bilo pridobljeno tudi naravovarstveno soglasje,« opozarjajo na občini.

Obla Gorica je posebnost Radovljice, očitna že od daleč. Gre za ostanek morene Bohinjskega ledenika. Nastala je v času ledenih dob in obiskovalci na informativni tabli lahko izvedo tudi, da je Bohinjski ledenik do Radovljice segal pred približno 15.000 leti. Da imajo Radovljičani srečo, da se lahko pohvalijo s takšno posebnostjo, priča dejstvo, da v Sloveniji ni ohranjenih veliko moren. Močni rečni tokovi so namreč večino ledeniškega gradiva odnesli. Prav zato je Obla Gorica opredeljena kot naravna vrednota, saj je po velikosti eden od večjih ostankov zadnje morene v okolici Radovljice, še piše na eni od tabel.

Vodena vadba za starejše

Vsega sta se sicer domislila predlagatelja Aljoša Špiler, športni navdušenec, in Avgust Mencinger, upokojeni zdravnik, ki poudarja, da je gibanje pomemben element zdravja v vseh življenjskih obdobjih. V predstavitvi projekta sta opozorila, da je Obla Gorica primeren in neizkoriščen javni prostor, ki bi ga obogatili s krožno telovadno stezo tako, da bi se območje geografsko in po namembnosti priključilo drugim športnorekreacijskim objektom v bližini. V bližnji okolici so namreč športni park, kopališče in atletski stadion.

Zdravstveni dom Radovljica, ki deluje na vznožju Oble Gorice, namerava novo trim stezo vključiti v svoje zdravstvenovzgojne in preventivne programe. Na njej bo organiziral tudi redno vodeno vadbo za starejše. Do poletja bo vodena vadba na Obli Gorici potekala v petek, 3. junija, in petek, 17. junija, obakrat se bo začela ob 9. uri.

Radovljičani navdušeni nad rekreacijskimi potmi

Radovljiška občina je v letošnjem in lanskem letu za 25 izglasovanih projektov participativnega proračuna namenila skupno 300.000 evrov. »Občani so izkazali veliko podporo obnovi in ureditvi novih tematskih in rekreacijskih poti, saj so za izvedbo izglasovali tovrstne projekte v skupni vrednosti skoraj 130.000 evrov oziroma več kot 40 odstotkov vseh sredstev participativnega proračuna,« opozarjajo v kabinetu župana. Lani so že obnovili vodno učno pot Grabnarica in fitnes v naravi na Črnivcu, da bi poenotili opremo na novih poteh, pa so izdelali tudi katalog opreme in urejanja tematskih poti v občini. Letos zaključujejo še urejanje sprehajalne Petrove poti ob potoku Lipnica, gozdne učne poti Kamna Gorica, trim steze Kropa, arheološke poti Mošnje, Podgorske pešpoti in obnovo naravoslovne učne pot Pusti grad ter poti in studenca zdravilne vode v Cizlju, za katere je bila lani izdelana projektna dokumentacija in so bila pridobljena soglasja. x

Priporočamo