Nekaterim ni bilo všeč, da so psi in njihovi lastniki dobili najlepši del portoroške plaže, a na srečo je veliko več tistih, ki menijo, da si jo zaslužijo. »Tako čiste in urejene plaže ne boste videli vse do italijanskega Tržiča,« je povedala Vida, starejša domačinka, ki skoraj vsako dopoldne obišče pasjo plažo. Monty's Dog Beach & Bar Slovenija je prva pasja plaža pri nas in leži na začetku nekdanje plaže Lucija, nekdanje Alaye, vstop pa je brezplačen. »Pa naj še kdo reče, da so psi tisti, ki delajo obalne ulice in plažo umazano. Ozrite se naokoli. Vidite morda kje kakšen pasji iztrebek, vrečko, morda vohate njihovo lulanje? Ne, kajne?« je bila precej ostra Portorožanka. Na vprašanje, kje ima svojega psa, je odgovorila: »Nimam psa, a ga za obisk plaže ne potrebujem. Uživam, ko med pitjem kave opazujem dogajanje na plaži in v vodi.«

Monty beach Pasja plaža v Portorožu

Štiri mesece stara Ru je po plavanju obiskala še pasji poligon.  Foto: Vesna Levičnik

Najboljši standard za pse

Kot je povedal Marko Kozel, znani koprski gostinec in direktor podjetja Montys Beach, tako dobrega obiska niso pričakovali. »Preden smo skočili v ta izziv, smo se pri obalnih hotelirjih pozanimali, koliko gostov s psi dejansko imajo, prav tako smo ocenili, koliko psov živi v občini,« je povedal Kozel in dodal, da so na začetku sezone (ta se je tudi zaradi poznega konca gradbenih del začela šele julija) imeli dokaj zmeren obisk. »Je bil pa zato potem konec julija in avgust zelo dober. Pred odprtjem so del plaže popolnoma obnovili, Kozelovo podjetje pa je na plaži, ki se razprostira na nekaj manj kot 2500 kvadratnih metrih, uredilo tudi sanitarije in s tem zagotovilo najboljši standard psom in njihovim lastnikom.

pasja plaža v Portorožu

Po kopanju se je Kala na hitro stuširala in se nato ponovno pognala v morje.  Foto: Vesna Levičnik

Tudi med našim obiskom smo se lahko prepričali, da je ritem na plaži popolnoma prilagojen psom in njihovim lastnikom. Mali mešanček Mo, ki je v enega od portoroških hotelov prišel na počitnice iz Budimpešte, ni morja niti opazil. Zato pa je rad s svojim lastnikom počival v senci in z ležalnika v prvi vrsti ob morju spremljal dogajanje v vodi. Občasno je bevsknil na kakšnega psa, ki se mu je drznil ukrasti pogled na morje, a mu ni tega nihče zameril. Kot da bi se dogovorili, so se za palicami v vodo pognali trije lagotti. »Naša Kala rada plava z nami. Do zdaj smo z njo hodili na konec plaže v kampu v Luciji, saj drugje ni dovoljeno,« je povedal njen lastnik, ki jo je po kopanju temeljito spral s sladko vodo. Sicer brez večjega učinka, saj se je že naslednjo minuto ponovno pognala za palico drugega psa v Piranski zaliv.

 

Med opazovanjem dogajanja se je od Bernardina na kolesu pripeljal mlajši par, ki je v prikolici vozil starejšega zlatega prinašalca. »Je že nekoliko v letih in težje hodi. Vseeno pa uživa, ko je v morju,« sta povedala. Psičko sta opremila z rešilnim jopičem in so se skupaj podali v vodo. No, od presežka energije pa je kipela štiri mesece stara psička pasme border coli. »Ru je polna energije. Po plavanju radi zavijeva še na ograjen pasji poligon. Škoda, da je ta čez dan na soncu,« je povedala njena lastnica, ki prihaja z Brezovice. Ker je uporaba pasjega poligona tudi v poznih popoldanskih urah in zvečer brezplačna, ta dejansko zaživi šele takrat.

Monty beach Pasja plaža v Portorožu

Radovedna Mo je dogajanje spremljala kar z ležalnika.  Foto: Vesna Levičnik

Osebje s psom še ni imelo težav

Tudi zakonca iz Beograda, ki v Portorož prihajata zadnja leta, sta bila nad pasjo plažo navdušena. »Naša Koko res uživa v vodi, čez dan, ko je vroče, pa skupaj poležavamo pod baldahinom, ki je na pomolu. Pozdravljamo to novost in se bomo še vrnili,« nam je zaupala gostja plaže. Poleg že omenjenih baldahinov so na voljo tudi ležalniki in senčniki, nič pa ni narobe, če plažno garnituro prinesete s seboj. Seveda je zaželeno, da s seboj prinesete tudi druge rekvizite, s katerimi se pes zamoti. Žoge, igralne vrvice in tudi pasji rešilni jopiči za neplavalce ali hitro utrujene plavalce, uporabni so tudi napihljivi bazeni. Teh namreč osebje na plaži nima, a kot pove Gašper Gulič, vodja osebja, psi vedno izvohajo kakšno pozabljeno žogo.

Monty beach Pasja plaža v Portorožu

Letošnje poletje je pasja družba s plažo Monty Beach dobila najlepši del portoroške obale.  Foto: Vesna Levičnik

Da se pes oziroma njegov lastnik zna hitro prilagoditi pasjemu življenju, nam je v smehu potrdil Bruno, ki je pasjo plažo pred dnevi odkril skupaj s svojim šestletnim boksarjem. »Ne mara vode, sva se pa strinjala, da je tukaj dobra družba za oba in tudi pivo primerno ohlajeno. Kasper je namreč navdušen nad pasjim pivom, ki mu ga ohlajenega postrežejo v posodici,« je povedal v smehu in dodal, da ga še ni prepričal, da bi pokusil pasji sladoled.

Pasja plaža v Pororožu

Nekateri se na plažo pripeljejo tudi s kolesom.  Foto: Vesna Levičnik

Kajti tudi ta gre po Guličevih besedah psom v slast. »Gre za jogurt, ki mu po želji dodamo kosmiče in različno sadje. Ob odprtju plaže smo z letaki nagovorili tudi pasje goste portoroških hotelov, da nas obiščejo in pokusijo sladoled brezplačno,« je povedal in dodal, da ima osebje lokala tudi sicer občutek za pse. »Drugače tudi ne bi iskali službe tukaj. Včasih se zgodi, da kdo od nas zamoti z energijo polnega psička, da lahko lastnik v miru spije pijačo. Prav tako nimamo posebnih pravil. Vsak lastnik odgovarja za svojega psa,« je povedal Gulič, ki si želi, da bi poletje trajalo še vsaj mesec dni. Po Kozelovih besedah bodo pasjo plažo imeli odprto še vsaj do sredine septembra, barski del pa, če bo vreme dopuščalo, do konca oktobra. Na vprašanje, komu raje postreže pivo, se Gulič nasmehne in iskreno pove: »Do zdaj s psi še nismo imeli nobenih problemov.« 

Priporočamo