Prva klapa novega otroškega filma je padla že na začetku julija, včeraj pa so posneli zaključni prizor, v katerem so uprizorili množične proteste na igrišču v Šiški. Snemanje filma med bloki je presenetilo bližnje prebivalce, ki so z zanimanjem opazovali dogajanje z balkonov. Nekateri med njimi so bili prepričani, da se je na igrišču nekaj zgodilo, saj je bila na snemanju prisotna tudi policija. Najradovednejši pa so si dogajanje ogledali tudi od blizu.

In zakaj je ključni prizor prav protest? Zgodba filma je namenjena otrokom od devetega do dvanajstega leta. V njem bodo lahko spremljali protagonistko Almo, ki jo igra Kaja Zabret, in njenega očeta, ki ga igra Marko Mandić. Deklica se z očetom preseli v novo sosesko. Žaluje za svojo mamo, ki je umrla med okoljevarstveno akcijo v Amazoniji, v novi soseski pa se mora soočiti še z medvrstniškim nasiljem. Deklica postane žrtev nove sošolke Lune, ki je del skupine priljubljenih skejterjev. Njuna zgodba se ponovno poveže, ko želijo park v njihovi soseski preoblikovati v parkirišče. Vodja projekta pa je ravno Almin oče. Alma se nato pridruži Luni in ekipi v boju za igrišče.

V glavnih vlogah bo nastopilo pet igralcev, ki so se z igro srečali prvič. Na avdiciji, ki jo je vodil direktor kastinga Slobodan Dedeić, so bili izbrani Kaja Šuštar, Youri Friderich, Niko Lemark in David Trontelj. V večjih vlogah bodo ob Mandiću nastopili še Gregor Zorc, hrvaška igralca Ivana Roščić in Enis Bešlagić ter srbski igralec Tihomir Stanić.

Režiser Klemen Dvornik je pojasnil, da je s filmom otroke želel nagovoriti na podoben način kot njihovo pozornost pritegnejo družbena omrežja. Opozoriti želi tudi na pomen glasbe, zato je v film vključil progresivne slovenske ustvarjalce. »Otrokom sem poleg razburljive filmske izkušnje želel poslati tudi sporočilo, da nikoli ne smejo obupati in da lahko, kadar delujejo skupaj, prispevajo k spremembi,« je še dodal režiser.

Pričakujejo, da bo film uspešnica tudi v tujini

»Blok 5 je eden najambicioznejših mladinskih filmov, ki nastajajo v zadnjem letu. S podporo sklada Evrope smo dobili potrditev, zato ima film velik mednarodni potencial,« je povedala direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar. Film nagovarja mlade, ki danes »visijo« na tiktoku in instagramu, tema pa je univerzalna. »Mladini sporoča, naj bo aktivistična in angažirana. Močno sporočilo bo otroke zagotovo pripeljalo v kino,« je predstavila Bučarjeva, ki je prepričana, da bo prav posebno nagovarjanje mladine tisto, kar bo prineslo uspeh tudi v tujini, ne le v Sloveniji.

Pomen mladinskih filmov na Slovenskem filmskem centru vidijo tudi v možnosti ustvarjanja novega igralskega kadra. »Da v Sloveniji lahko sodeluješ v filmu, je nekaj posebnega. Za seboj to potegne generacije otrok, ki postanejo navdušeni nad potekom izdelave filma. To je zelo dobro prikazal film Gremo mi po svoje, saj so igralci iz filma odrasli v ljudi, ki sodelujejo ob ustvarjanju filmov. Vesela sem, da imamo veliko posluha za mlade, saj v Evropi in predvsem na Balkanu posluha za takšne teme ni toliko. Izjema smo mi in Češka,« je dodala Bučar. Film Blok 5 je sicer že drugi mladinski film, ki ga je slovenska produkcija posnela v tem letu. Prvega so spomladi posneli v Piranu. Režiser in scenarist Vinci Vouge Anžlovar je ustvaril celovečerni mladinski film Tartinijev ključ po istoimenskem romanu Romana Kukoviča.

Priporočamo