Otroška razigranost, veselje in igre v vodi ter tudi umirjeno plavanje, počitek in druženje v senci dreves. »Tukaj je vedno prijetno. Zjutraj si lahko v miru privoščiš plavalne užitke in razgibavanje v vodi, popoldnevi pa ob lepem vremenu v naravni bazen in njegovo zeleno okolico vselej privabijo družine z majhnimi otroki, prijatelje in športne rekreativce,« je bila ob našem obisku toplega izvira Straža navdušena Irena, ki je na kopanje iz središča Medvod v družbi svojih dveh vnukov prikolesarila po kolesarski poti, urejeni pred dvema letoma.

Straža je iz leta v leto bolj priljubljeno poletno zatočišče ljubiteljev vodne zabave od blizu in daleč. Hipotermalni izvir leži sredi narave v Spodnjih Pirničah, temperatura vode pa se med letom giblje med 17 in 23 stopinjami Celzija. Mnogim pomeni osvežitev tudi v zimskem času, ko se zaradi temperaturnih razlik med toplo vodo in mrzlim zrakom nad bazenom dvigajo meglice. V občini Medvode so zelo ponosni na ta še edini ohranjen tovrstni izvir v Ljubljanski kotlini, ki je v poletnih dneh ena najbolj obleganih občinskih znamenitosti ter je zaščiten kot naravna geološka in hidrološka vrednota državnega pomena.

Bazen, v katerega se izteka pitna izvirska voda, je pred leti uredilo Turistično društvo (TD) Pirniče, krajani vasi v neposredni bližini Šmarne gore pa si prizadevajo, da bi v zaščiteno območje izvira, ki so ga nekdaj uporabljale perice iz okoliških vasi, vključili tudi bližnje biotsko raznoliko mokrišče in opuščeni kamnolom.

Zapora Medvoškega loka

Predsednico TD Pirniče Cvetko Židan Valjavec veseli, da je topli vrelec, ob katerem je urejenih nekaj klopc in miz, tudi letos odlično obiskan. Kot je pojasnila, so ob kopališču že lani uredili tudi sanitarije oziroma kemični mobilni stranišči za ženske in moške, ki sta dobrodošla dodana vrednost za obiskovalce. Nedavno so v društvu poskrbeli tudi za cvetlična korita, ki krasijo vstop na kopalno območje, s tem pa so obenem preprečili dostop motornim vozilom.

Dobrih šest kilometrov dolga priljubljena kolesarska pot, ki izvir Straže povezuje s središčem Medvod in se vije po robu pirniškega polja, vse do medanske brvi in do sosednje Mestne občine Ljubljana, pa je od minulega ponedeljka zaradi začasnega zaprtja Medvoškega loka prekinjena. Vse do začetka avgusta bodo namreč na tej brvi čez Savo, ki je v lanskih avgustovskih poplavah uspešno kljubovala moči narave, potekala vzdrževalna dela. V tem času bo obvoz za pešce in kolesarje potekal po lokalni cesti Medvode–Verje.

»Izvajalec bo saniral epoksi premaz na brvi, z vzdrževalnimi deli pa želimo ohraniti kakovost in skrb za varno uporabo brvi tudi v prihodnje,« so pojasnili v uradu medvoškega župana Nejca Smoleta. Dodali so, da strošek sanacije nosi izvajalec projekta, podjetje V3, zato ta ne bo bremenil občinskega proračuna. x

Priporočamo