Stenska umetnina krasi celo steno objekta pri rudniškem jašku in ima poseben pomen tako vizualno kot sporočilno. »Predstavlja tradicionalni podobi omenjenih mest. Na sliki sta podobi rudarja in mladenke iz Ukrajine s premogom in soljo v rokah, poleg njiju pa v ozadju tri znamenite stavbe Drogobiča in nekaj hrastniških podob, vključno z jaškom. Gre za prvo tovrstno umetnino v Hrastniku in edino na svetu,« pravi hrastniški župan Marko Funkl, ki je v času nastajanja murala gostil delegacijo iz pobratene ukrajinske občine.

Mural so ustvarjale tri ukrajinske umetnice, Khrystyna Dragun, Lavriv Victoria in Iryna Olinyk. Na steno so ga nanašale šest dni od jutra do večera. Med vsemi idejami in upoštevajoč prostor, namenjen stvaritvi, so na koncu izbrale motiv, za katerega menijo, da je najboljši in zajema tudi glavne značilnosti obeh občin, prav tako je iz podobe jasno razvidna njuna prijateljska vez.

Pobrateni občini povezuje več stvari. »Drogobič ima rudnike soli, v Hrastniku je bil premogovnik, glavna podobnost so torej rudniki. Hrastnik je prva občina, ki nam je pomagala med vojno z Rusijo. Za nas so zelo pomembne izkušnje občine Hrastnik pri zapiranju rudnika in zagotavljanju drugih služb rudarjem. Preučili bomo tudi vzorec hrastniškega programa občinskih stanovanj in subvencioniranja najemnin. Ocenjujemo, da je ta dobro razvit, in nekaj podobnega si želimo tudi za našo občino,« pravi župan Drogobiča Taras Kučma

Priporočamo