Medtem ko gre gradnja kopališča Ilirija in z njim parkirne hiše s 333 parkirnimi prostori h koncu, je javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice začelo informativno poizvedovati, koliko ljudi bi zanimal mesečni najem parkirnega prostora pod Ilirijo. V javnem podjetji in na občini Ljubljana, ki je investitorica v novo kopališče, so pojasnili, da z informativnim povpraševanjem pridobivajo informacije, ki jim bodo pomagale načrtovati zasedenost parkirne hiše. Koliko parkirnih prostorov bo namenjenih mesečnemu najemu oziroma tako imenovanim abonentom, se za zdaj še niso odločili. Kopališče in z njim parkirna hiša naj bi bila odprta predvidoma konec letošnje jeseni, so povedali na občini.

70 € plačajo stanovalci za mesečni najem parkirnega prostora v javnih parkirnih hišah.

Poziv za izkaz interesa je še vedno odprt, doslej so prejeli sedem vlog, so sporočili iz Ljubljanskih parkirišč in tržnic. Parkirni prostor v parkirni hiši pod Ilirijo bodo primarno lahko najeli stanovalci z območja, ki ga obkrožajo Gosposvetska cesta, Slovenska cesta, Šubičeva ulica in Bleiweisova cesta. Do najema bodo upravičeni tisti stanovalci, ki za svoja vozila še nimajo dovolilnice za parkiranje na ulici oziroma nimajo lastne garaže ali dvorišča.

Enaki pogoji kot za druge parkirne hiše

Cena mesečnega najema za parkirni prostor bo stanovalce navedenega območja stala 70 evrov, torej enako kot v preostalih parkirnih hišah v lasti ljubljanske občine. Tako kot v obstoječih parkirnih hišah v središču mesta bodo tudi za Ilirijo veljali enaki pogoji najema. To pomeni, da mora biti prosilec za najem parkirnega prostora lastnik stanovanja in mora imeti stalno prebivališče na navedenem območju. Prosilec mora biti lastnik osebnega avtomobila, lahko pa je tudi uporabnik službenega avtomobila, avtomobila, ki ga uporablja na podlagi pogodbe o lizingu oziroma pogodbe o poslovnem najemu.

Kopališče Ilirija in z njim parkirna hiša naj bi bila odprta predvidoma konec letošnje jeseni, so povedali na občini.

V javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice so poudarili, da oddaja informativne vloge o interesu za najem še ne pomeni dodelitve parkirnega prostora ali uvrstitve v čakalno vrsto zanj. Poudarili so, da bodo uradni javni razpis za oddajo parkirnih prostorov pod kopališčem Ilirija objavili pozneje in takrat bodo vsi resni interesenti lahko podali uradne vloge. Kdaj bodo objavili ta razpis, za zdaj še ne znajo napovedali. Če bo oddanih vlog več, kot bo abonentom namenjenih parkirnih prostorov, bodo v Ljubljanskih parkiriščih in tržnicah najemnike izbrali glede na datum, kdaj so oddali vlogo. Če pa bo vlog za mesečni najem parkirnega prostora manjši od razpoložljivih mest, bodo za najem lahko zaprosili tudi stanovalci, ki stanujejo zunaj opisanega območja, je razvidno s spletne strani Ljubljanskih parkirišč in tržnic.

V Rogu abonentom namenjenih 35 prostorov

Na podoben način so Ljubljanska parkirišča in tržnice lani vodili postopek za oddajo parkirnih prostorov abonentom v parkirni hiši pod Centrom Rog. Tam je na voljo skupno 86 parkirnih prostorov. Konec julija so nam iz Ljubljanskih parkirišč in tržnic sporočili, da je v Rogovi parkirni hiši abonentom namenjenih 35 parkirnih prostorov, oddanih pa je bilo 27. Po aktualnih podatkih, objavljenih na spletni strani Ljubljanskih parkirišč in tržnic, je v Rogu abonentom oddanih 29 parkirnih prostorov, a je tudi zanjo že oblikovana čakalna vrsta z 29 kandidati za preostala mesta.

Podatki Ljubljanskih parkirišč in tržnic tudi za preostali dve parkirni hiši v ožjem mestnem središču (Kongresni trg in Kozolec) kažejo, da je precejšnje zanimanje za mesečni najem parkirnih prostorov. V parkirni hiši pod Kongresnim trgom je abonentom oddanih 400 parkirnih prostorov, v čakalni vrsti pa je še 83 prosilcev. V Kozolcu je prav tako zasedenih vseh 220 abonentom namenjenih parkirnih prostorov, čaka pa jih še 83.

Po podatkih javnega podjetja je najdaljša čakalna vrsta za najem parkirnega prostora v parkirni hiši pod kopališčem Kolezija. Gre za manjšo parkirno hišo, kjer je abonentom namenjenih 50 prostorov, v čakalni vrsti zanje pa je 120 ljudi. Najkrajša čakalna vrsta za mesečni najem prostora je v parkirni hiši Studenec pod trgovskim centrom Hofer v bližini križišča Zaloške in Chengdujske ceste. Tam je zasedenih vseh 50 parkirnih prostorov, ki so namenjeni abonentom, v čakalni vrsti pa je še ena oseba. Ljubljanska parkirišča in tržnice mesečni najem ponujajo tudi v parkirni hiši pod športnim centrom Stožice. Tam je po podatkih javnega podjetja oddanih vseh 255 abonentskih mest, v čakalni vrsti pa je še 24 oseb. 

Načrtujejo nov prometni režim

Že pred nekaj meseci je ljubljanski podžupan Rok Žnidaršič razkril, da snujejo nov prometni režim za območje med Šubičevo, Bleiweisovo, Gosposvetsko in Slovensko cesto. Podžupan za to območje napoveduje »transformacijo po meri ljudi«. Da bodo ljudem namenili več prostora, bodo ukinili nekatere parkirne prostore znotraj tega območja in stanovalcem alternativno parkiranje ponudili v parkirni hiši pod Ilirijo. Vseh parkirnih prostorov na tem območju pa občina ne more ukiniti, ker so tam parlament, nekatera ministrstva in ustavno sodišče, ki parkirne prostore potrebujejo.

Priporočamo