Konec februarja se je zaključil rok, ki ga je postavilo okrožno sodišče, za izselitev Zgodovinskega arhiva Ljubljana iz prostorov občine. Direktorica Zgodovinskega arhiva Ljubljana Zdenka Semlič Rajh je povedala, da bodo s selitvijo, ki bo potekala v več etapah, začeli predvidoma danes. «Arhiv bomo žal morali preseliti na dve različni lokaciji, saj celostne rešitve, kamor bi lahko namestili celoten arhiv, nismo uspeli najti in zanjo zagotoviti ustreznih finančnih sredstev. Tako bomo arhivsko gradivo preselili na novo lokacijo na območju BTC v bližino, kjer je svoje prostore našel tudi NUK. Lokacije, kamor bomo preselili poslovne prostore, pa trenutno še nimamo,« je dejala direktorica.

Zgodovinski arhiv Ljubljana je prejšnji teden objavil že drugi poziv za zbiranje ponudb za najem pisarniških prostorov, kamor bodo preselili delovne prostore in prostore za javnost. Želijo si, da ti prostori ostanejo kar se da blizu središča mesta, da bi bili dostopni vsem uporabnikom. Semlič Rajh se zaveda, da bo delovanje arhiva na dveh lokacijah predstavljajo določene težave, zato bodo potrebne določene organizacijske spremembe.

Vse gradivo je neprecenljiva kulturna dediščine

Najbolj zahtevna bo selitev iz prostorov na Mestnem trgu 27, je povedala direktorica. »Preseliti bo potrebno okoli 4500 tekočih metrov oziroma 45.000 škatel arhivskega gradiva.« Semlič Rajh je razložila, da bodo to gradivo morali iz skladišč ročno po stopnišču prenesti v pritličje, ker v stavbi ni dvigala. V pritličju bodo škatle naložili na palete, označili in s kombiji odpeljali na novo lokacijo.

Ker je vso gradivo arhiva kulturna dediščina neprecenljive vrednosti, tako direktorica, bodo pri selitvi morali biti zelo previdni. Za gradivo, ki zaradi dimenzij in drugih posebnih lastnosti ni hranjeno v arhivskih škatlah, bodo morali najprej dobiti ustrezno embalažo za prenos. Posebna predvidnost pa bo potrebna bi ravnanju z listinskim gradivom, ki po besedah direktorice predstavlja najbolj dragoceno gradivo arhiva, ter pri selitvi varnostnih kopij na mikrofilmu. Listinsko gradivo in kopije na mikrofilmu terjajo posebne mikroklimatske pogoje hrambe in ne smeta biti predolgo izpostavljena neustreznim pogojem, je razložila Semlič Rajh.

Začasno zaprtje čitalnice in podaljšano reševanje vlog

Zaradi selitve bodo morali začasno zapreti čitalnico. Ta bo za uporabnike zaprta predvidoma med 21. marcem in 4. aprilom. »Bo pa tudi po tem datumu uporaba določenih vrst gradiva še naprej začasno omejena, in sicer tako dolgo, da bomo v novih prostorih ustrezno namestili gradivo na za to predvidene lokacije,« je dejala direktorica in zagotovila, da bodo uporabnike o tem sproti obveščali.

Semlič Rajh je opozorila, da bo selitev vplivala tudi na reševanje vlog za pridobitev dokumentov oziroma kopij dokumentov. Začasno bo omejeno reševanje vlog predvsem za gradbeno dokumentacijo. Daljši bodo tudi roki za izdajo overjenih kopij arhivskega gradiva, zato naj vsi, ki tovrstno gradivo potrebujejo, vloge za izdajo kopij in zahteve za vpogled v arhivsko gradivo oddajo čim prej, je svetovala direktorica. »Vsekakor bomo poskrbeli za to, da bomo gradivo, ki je najbolj v uporabi, se pravi gradivo uprave po letu 1945, preselili najprej in tako omogočili njegovo čim hitrejšo ponovno uporabo,« je zagotovila Semlič Rajh, ki ni znala napovedati, koliko časa bo trajala selitev. 

Želijo si prostore na Kvedrovi ulici

Dolgoročno je edina sprejemljiva rešitev gradnja novega namenskega objekta na Kvedrovi ulici, kjer ima Zgodovinski arhiv Ljubljana v lasti zazidljivo zemljišče, je dejala direktorica Zdenka Semlič Rajh. Arhiv je pred leti že izdelal programsko-projektno dokumentacijo za novogradnjo arhiva, a ideja doslej ni bila uresničena, ker okojsko ministrstvo ni izdalo soglasja. »Upamo, da bomo v prihodnje vendarle uspeli pridobiti soglasje, ki bi nam omogočalo novogradnjo na omenjeni parceli,« si želi direktorica, ki pravi, da bi bila ta staba prvi primer »namenske arhivske gradnje v Sloveniji«. Neuradno naj bi ministrstvo za kulturo arhiv želelo preseliti v Gruberjevo palačo, ki se bo izpraznila po selitvi Arhiva Republike Slovenije v prenovljeni trakt nekdanje vojašnice ob Poljanski cesti. Toda Semlič Rajh je do te lokacije zadržana, ker bi blio palačo treba najprej temeljito prenoviti in ker v njej ne bi bilo dovolj prostora za gradivo.

 

Priporočamo