Kočevje. V zadnjih tednih sta se civilni iniciativi Melamin mora ven iz mesta pridružili še dve, občina pa se je na to odzvala s povabilom na javno predstavitev sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta. Že pred začetkom so občani opozarjali, da občina za predstavitev ni izbrala primernega prostora, saj je le v facebook skupini Ohranimo Kočevsko, eni izmed civilnih iniciativ, skoraj 400 članov, dvorana, ki jo je izbrala občina, pa je primerna za sprejem približno sto ljudi. Eden izmed občanov, ki je tudi želel sodelovati, pa je opozoril, da so civilne iniciative preveč zaprte, saj ne obveščajo občanov o sestankih in ne delijo kontaktov svojih članov, da bi jim lahko tudi drugi posredovali svoje predloge.

Župan Vladimir Prebilič je poudaril, da si želi, da bi Melamin še naprej deloval na območju občine Kočevje, a ne za vsako ceno. Občina namreč ni lastnica podjetja in z njim po njegovih besedah sodeluje le na prošnjo podjetja za sodelovanje pri iskanju primernih lokacij, saj je stara lokacija nevarna in neperspektivna. Opozoril je še, da kljub izdelani študiji lokacija še ni potrjena. Ključno vprašanje po njegovem mnenju je, ali si občani sploh želijo imeti Melamin v občini, in če ne, kakšni bi bili drugi viri gospodarstva. Občani so ob tem izrazili zaskrbljenost v povezavi s financiranjem investicije, a jim je župan zagotovil, da bo finančne vire priskrbela država in ne občina.

Industrijski tir med lokacijama

Študijo je podrobneje predstavil Sergej Hiti z ljubljanskega urbanističnega inštituta. Glavni pogoji, ki so jih upoštevali pri izbiri ustreznih lokacij, so bili: ustrezna površina sklenjenih zemljišč, vsaj 20 hektarov, kar bi omogočalo, da bi bila lokacija primerna tudi ob morebitnem širjenju proizvodnje, priključki na državno cesto oziroma železniško progo, komunalna opremljenost in najmanj 700-metrska oddaljenost od najbližjih naselij. Med občani se je pojavilo vprašanje, zakaj so ponovno izbrali območje Kočevja, Hiti pa jim je pojasnil, da je Melamin tu prisoten že dlje časa in zagotavlja številna delovna mesta. Želijo pa tudi zagotoviti industrijski tir med novo in staro lokacijo ter navezavo na obvoznico Kočevje, ko bo zgrajena.

Okoljevarstvenik Jorg Hodalič je pojasnil, zakaj so bile določene lokacije problematične, pri čemer se je skliceval na ocene zavoda za varstvo gozdov. Občani so ga pri tem opozorili, da je nova lokacija tovarne na obrobju območja Natura 2000, kjer naj bi bilo po njihovih informacijah tudi območje najbolj kvalitetnega lesa.

Direktor miril

Direktorja podjetja Srečka Štefaniča so občani pozvali k odstopu, a jim je ta odvrnil, da v imenu umrlih čuti dolžnost, da zgodbo pelje najprej. »Po mojem mnenju bi to pomenilo strahopetnost, saj je, ko je najhujše, treba stopiti skupaj.« Poudaril je, da so se za preselitev odločili zaradi peticije občanov, zaposlenih in župana, ki so zahtevali ustavitev proizvodnje epiklorhidrinskih smol. Na sedanji lokaciji pa v prihodnosti načrtujejo delovanje razvojnih centrov. Občane je opomnil, da Melamin zagotavlja 230 stabilnih delovnih mest, ki skupaj z zunanjimi izvajalci dosegajo 1000 delovnih mest.

Predstavnik Melamina Igor Mihelič pa je predstavil kemijske vidike preselitve in obnove tovarne ter poudaril, da je kemična industrija ena izmed rešilnih pri zmanjševanju vsebnosti ogljikovega dioksida v ozračju. Naložba je vredna četrt milijarde evrov, projekt pa je ocenjen na obdobje 17 do 20 let.

Priporočamo