Kljub dežju, zaradi katerega so morali 37. izvedbo festivala Turizmu pomaga lastna glava z medvoške tržnice prestaviti v športno dvorano, so bili organizatorji vseslovenskega dogodka zadovoljni. Povabilu se je odzvalo devetindvajset od tridesetih skupin predstavnikov šol iz celotne države, ki so na regijskih tekmovanjih za svoje projekte prejeli zlato priznanje. Letošnja turistična tržnica je bila posvečena temi Športna doživetja bogatijo mladinski turizem. »Udeležence smo spodbudili k temu, da se osredotočijo na izboljšanje prepoznavnosti destinacije skozi športne aktivnosti, namenjene razvoju mladinskega turizma. Mladi so tako pripravili turistične produkte za dopolnitev ali popestritev turistične ponudbe za mlade in jih na dvanajstih turističnih tržnicah po Sloveniji predstavili ocenjevalni komisiji. Ta je najboljše nagradila z zlatimi priznanji,« so pojasnili v Turistični zvezi Slovenije (TZS).

S festivalom učence osnovnih šol spodbujajo k povezovanju formalnega in neformalnega učenja, ki lahko pomembno prispeva k razvoju turizma v manjših in večjih slovenskih krajih. »Današnje delo ocenjevalne komisije je bilo bolj zabavno kot težko, saj so na tržnici sodelovali osnovnošolci, ki so že prejeli zlata priznanja za svoje projekte. Med njimi smo tokrat ocenjevali najboljše promotorje svojega kraja in uporabnike narečij, najlepše urejene stojnice in ekipno sodelovanje,« je pojasnil predsednik ocenjevalne komisije Jure Sodja.

Še naprej poklici prihodnosti

Po besedah Sodje festival ni pomemben samo z vidika promocije turizma, ampak učenci z njegovo pomočjo razvijajo svoja znanja, krepijo veščine projektnega in raziskovalnega dela ter se urijo v javnem nastopanju. »Pomembno je, da so mladi vedoželjni in si želijo potovati, saj so lahko le v tem primeru uspešni promotorji turizma v svojem kraju.« Sogovornik je poudaril, da v naši državi še vedno močno primanjkuje turističnih delavcev: od gostincev in receptorjev do turističnih vodnikov. Te je na vrhuncu sezone težko najti, še posebej tiste, ki se lahko pohvalijo z znanjem več tujih jezikov. »To so poklici prihodnosti, pri čemer se je dobro zavedati, da imamo zanje v Sloveniji odlične priložnosti. Alpe bodo namreč še vsaj deset let številka ena med najbolj zaželenimi turističnimi destinacijami in naša država je močno povezana z njimi. Ledeniki izginjajo, ljudje bi si jih radi še pravočasno ogledali. Turizem prihodnosti bo med drugim temeljil na spodbujanju trajnostnih načinov potovanj in zmanjševanju ogljičnega odtisa,« meni Jure Sodja.

Oblečena v rateški narodni noši sta devetošolca Osnovne šole Josipa Vandota Kranjska Gora Alja Kosić in Lenart Cuznar na stojnici predstavljala projekt Športajmo z Vito. »Med svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Planici smo pripravili aktivna doživetja, ki smo jih povezali s kulturo. Obiskali smo muzej Kajžnkova hiša v Ratečah, kjer smo se poučili o rateški zgodovini, nato pa smo se odpravili še v Tamar, kjer smo se posvetili sankaškim užitkom. Razmišljamo tudi, da bi se povezali s Turističnim društvom Rateče - Planica in bi produkt v prihodnje ponujali družinam in drugim obiskovalcem Kranjske Gore,« se nadeja Kosićeva.

Predstavniki Osnovne šole dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica so v nagrajenem projektu stavili na kolesarjenje. »Med razmišljanjem o tem, kaj je trenutno najbolj privlačno med mladimi in kako bi jih še bolj spodbudili h gibanju na svežem zraku, smo se domislili ideje ureditve koloparka,« je povedal Marcel Preželj in dodal, da bi kolopark Pampi vseboval otroško, začetno in tekmovalno stezo ter linijo skokov. Ekipa učencev si ga je zamislila v športnem parku ob igrišču bohinjske osnovne šole, za uresničitev projekta pa se tudi v prihodnje nadejajo posluha občine Bohinj. 

Priporočamo