»Toliko različnih talentov na enem mestu, kar 337 vas je! To je res dobra novica za Kranj, na krilih take generacije se nam ni treba bati za svetlo prihodnost. V Kranju smo zelo ponosni na vas in prepričan sem, da bomo o vas govorili, brali in slišali tudi, ko boste odrasli,« je najuspešnejše kranjske osnovnošolce in dijake nagovoril kranjski župan Matjaž Rakovec. Na odru Letnega gledališča Khislstein sta se mu v sproščenem klepetu pridružili tudi častni gostji: žena pokojnega alpinista Nejca Zaplotnika, Mojca Zaplotnik Jamnik, ter nekdanja biatlonka in štirikratna olimpijka Tadeja Brankovič.

»Na osnovnošolske dni v Cerkljah na Gorenjskem me vežejo zelo lepi spomini, čeprav nisem bila odličnjakinja. S športom sem se začela ukvarjati šele proti koncu osnovne šole, še posebej prijetne spomine pa imam na čas, ko sem obiskovala športni oddelek v Gimnaziji Škofja Loka. Spomnim se povezovanja, sodelovanja in prijateljstva s sošolci in sošolkami, usklajevanje šolskih in športnih obveznosti pa je bilo zame odlična odskočna deska za kasnejšo organizacijo življenja,« je povedala Brankovičeva. Zaplotnik-Jamnikova je mladim zaželela, da bi zmogli v polnosti izraziti svojo strast do življenja, verjeli vase in v okolico ter živeli tukaj in zdaj. »To bi bilo tudi največje darilo Nejca, ki je bil nekaj časa tudi učitelj športne vzgoje na osnovni šoli Staneta Žagarja, za vašo popotnico v življenju,« je v čustvenem nagovoru strnila Mojca Zaplotnik Jamnik. Obe častni gostji sta bili ponosni, da so v okviru Mestne občine Kranj odličnjakom in prebojnikom podarili knjigi Peta olimpijada, pod katero se podpisuje Brankovičeva, in Alpinistični dnevnik Nejca Zaplotnika, s katerega izkupičkom od prodaje bodo obisk gora omogočili tudi osebam s posebnimi potrebami.

Pričakujejo slabše rezultate na maturi

»To je izredno priznanje dijakom vseh srednjih šol in učencem vseh osnovnih šol v Kranju. Gre za potrditev, da mladi dobro delajo in sledijo pri pouku, pa tudi, da jim šole omogočajo, da se izražajo na različnih področjih: tako v kulturi, glasbi in športu kot na tekmovanjih v različnih znanjih,« je pojasnil ravnatelj Gimnazije Kranj Aljoša Brlogar. V letošnjem šolskem letu so tam zabeležili večje število odličnjakov, kar po ravnateljevih besedah ne pripisujejo večji vnemi dijakov ali večjemu pritisku staršev nanje, ampak predvsem postkoronskemu vplivu na dijake oziroma znižanju standardov pri ocenjevanjih. »S sodelavci se pošteno pogovarjamo o tem, kaj bi morali na to temo spremeniti, da v bodoče ne bi prihajalo do tovrstne inflacije,« je jasen Brlogar, ki pričakuje, da bo imela letošnja generacija dijakov nekolike slabše rezultate na maturi kot prejšnje.

Ne le za učenci in dijaki, ki se bodo počasi odpravili na počitnice, naporno šolsko leto je tudi za profesorji. Večina jih komaj čaka dvomesečni odmor od učilnic, ko si bodo lahko nabrali svežo energijo za novo šolsko leto. V kranjski gimnaziji, kjer zaradi upokojevanja večjega števila profesorjev pospešeno iščejo nove kadre, bodo prihodnji dnevi zato namenjeni tudi razgovorom za nove zaposlitve. Tako kot po vsej državi bo po besedah ravnatelja najtežje najti učitelje za naravoslovje in tuje jezike, še posebej za angleški jezik.

Priporočamo