Decembrski prazniki še zdaleč niso veseli za vse. Namesto razposajenega vzdušja v marsikaterem domu v teh dneh vladajo žalost, bolezen ali skrb za rešitev iz težkega finančnega položaja. Predstavniki kranjskih osnovnih šol, centra za socialno delo in društva upokojencev v tem času zaznavajo hude stiske občanov. Med njimi je štiričlanska družina s šolskim in predšolskim otrokom, ki so jo nerazumevanje med staršema, alkoholizem očeta in visoki dolgovi v lanskem letu pripeljali do tega, da se je mama z otroki za nekaj mesecev preselila k babici, a so se morali kasneje ponovno vrniti k očetu, saj druge možnosti niso imeli. Družina je obravnavana na centru za socialno delo, otroci so zaradi psihosomatskih težav, ki so posledica neurejene družinske situacije, spremljani v dispanzerju za mentalno zdravje. Žalostna je zgodba bolne gospe v pokoju, ki živi v hiši skupaj s sinom, ki je ločen in mora plačevati preživnino, zato jima večkrat zmanjka denarja za poplačilo vseh položnic in nabavo kurilnega olja za ogrevanje.

Težka stiska je na rob preživetja pahnila šestčlansko družino, ki živi v skromnih bivanjskih razmerah. V družini so trije otroci šoloobvezni, en otrok je predšolski. Eden od njih ima posebne potrebe, čeprav se je rodil kot donošen in zdrav otrok. Lani je bil operiran zaradi možganskega tumorja in bil po tretji operaciji ocenjen kot popolnoma slep in z okvaro vidne funkcije. »Podobnih žalostnih zgodb, ki človeka ne pustijo ravnodušnega, je veliko. Tudi zato na pobudo župana in v sodelovanju z Zavodom za turizem in kulturo Kranj, Društvom prijateljev mladine Kranj in Zvezo prijateljev mladine Slovenije že četrto leto zapored poteka dobrodelna akcija V Kranju dobro v srcu mislimo,« pojasnjujejo na kranjski občini.

V znamenju dobrodelne nogometne vročice

»Nesreča žal nikoli ne počiva. Nemalokrat se naši prijatelji, sorodniki, sosedi ali sokrajani znajdejo v težkem finančnem položaju, iz katerega sami ne najdejo izhoda. Brezposelnost, zdravstvene težave in stanovanjska problematika mnogokrat stisko ljudi še poglobijo,« ugotavljajo organizatorji dobrodelne akcije, v kateri z donacijami pomagajo tako starostnikom kot družinam in posameznikom. Pred tremi leti so zbrali več kot 11.000 evrov, leta 2020 več kot 31.000 evrov, lani skoraj 25.000 evrov. V treh letih so za pomoči potrebne skupaj namenili preko 67.000 evrov.

Še posebno dobrodelno obarvan bo današnji predbožični dan v Kranju. V športni dvorani Planina bo v sodelovanju z mestno občino namreč potekal turnir v malem nogometu Kranj Winter Cup 2022. »Vse do večera bomo gostili slovenske in avstrijske nogometne ase, ki se bodo za lep namen pomerili v futsalu. Prijavljenih je 25 tekmovalnih ekip, sedem smo jih morali dati na čakalni seznam. Zanimanje za turnir je neverjetno, čeprav poteka v predprazničnem času, ko številni raje ostanejo v zavetju doma in družine. Vesel sem, da imajo športniki veliko srce, saj bomo vse v okviru akcije zbrane prostovoljne prispevke namenili občanom v stiski,« je zadovoljen organizator dogodka Miodrag Vujović. Dobrodelno akcijo podpirata tudi slovenska nogometna zvezdnika Josip Iličić in Bojan Jokić. Oba sta sodelovala že na dobrodelnem turnirju v Stražišču, ki ga je Vujović priredil poleti, na katerem so z donacijami in licitacijo nogometnih dresov zbrali 3300 evrov za družino s tremi otroki, ki jim je bolezen za vselej vzela očeta.

Priporočamo