Javni zavod Mestna knjižnica Ljubljana namerava še pred letošnjim poletjem ponovno odpreti Knjižnico Jurija Vege v Dolu pri Ljubljani, in sicer v novih prostorih na naslovu Dol pri Ljubljani 4. Točnega datuma odprtja v javnem zavodu še niso mogli napovedati, saj trenutno gradijo vhod v knjižnico, knjižnično gradivo pa že selijo v novi prostor in ga urejajo.

Knjižnica Jurija Vege je zaprta od poletja 2021. Do takrat je delovala v Osnovni šoli Janka Modra. A ker je ta potrebovala dodaten prostor za učilnice, je občina Dol pri Ljubljani sklenila knjižnico preseliti v prostore, kjer je imela do konca lanskega leta sedež občinska uprava.

Okoli 170.000 evrov za nove prostore

Po podatkih Mestne knjižnice Ljubljana, ki v Dolu knjižnično dejavnost opravlja pogodbeno, je občina Dol pri Ljubljani za preureditev prostorov za knjižnico in za zdravstveno ambulanto v stavbi na naslovu Dol pri Ljubljani 4 namenila 315.000 evrov. Od tega naj bi bil strošek za knjižnico okoli 170.000 evrov.

Občani Dola pri Ljubljani so si v zadnjih dveh letih knjižnično gradivo lahko izposojali na rednih postajališčih Potujoče knjižnice v Dolskem, Senožetih in Podgorici ter na dodatni lokaciji pri osnovni šoli v Vidmu, so povedali v Mestni knjižnici Ljubljana. »Gradivo tudi naročajo in prevzemajo v paketnikih, postavljenih na novi lokaciji knjižnice Dol pri Ljubljani 4. Kot člani Mestne knjižnice si gradivo lahko izposojajo tudi v vseh preostalih knjižnicah Mestne knjižnice Ljubljana,« so povedali v javnem zavodu. To pomeni, da če člane iz Dola pri Ljubljani pot zanese v prestolnico, si lahko knjige izposodijo tudi v ljubljanskih enotah knjižnice.

Knjižnica v Rogu bo nadomestila dve manjši enoti

Mestna knjižnica Ljubljana bo v letošnjem letu, predvidoma jeseni, odprla še eno knjižnico, in sicer v sklopu Centra Rog. Knjižnica Rog bo umeščena v prvo nadstropje prenovljene nekdanje tovarne Rog in bo merila nekaj manj kot 280 kvadratnih metrov. Tik pred vhodom v knjižnico načrtujejo prosto dostopno čitalnico v velikosti slabih 42 kvadratnih metrov. »To bo ena izmed enot Mestne knjižnice Ljubljana, ki bo pokrivala gravitacijsko območje vzhodnega dela četrtne skupnosti Center,« so pojasnili v javnem zavodu. Z odprtjem knjižnice v Rogu bodo zaprli sedanji manjši knjižnici na Poljanah na Zarnikovi 3 in Novih Poljanah na Povšetovi 37.

Nova knjižnica bo obsegala okoli 16.000 enot knjižničnega gradiva, ki bo namenjeno predšolskim in šolskim otrokom, dijakom, vključevala pa bo tudi leposlovje za odrasle, študijsko in strokovno gradivo. Posebnost te knjižnice bodo strokovno gradivo in serijske publikacije s področja ustvarjanja, obrti, kreativnih industrij in podobno, kar se bo skladalo z novo dejavnostjo Centra Rog. »Zbirko bomo gradili in oblikovali postopoma, skupaj z željami in potrebami uporabnikov Centra Rog ter lokalnim prebivalstvom. Poleg gradiva bodo v knjižnici Rog javno dostopni računalniki, manjša učilnica ter dogodki, ki se bodo vsebinsko povezovali ali bodo dopolnjevali celotno zgodbo kreativnega središča Centra Rog,« so še napovedali v Mestni knjižnici Ljubljana. Drugih večjih prenov knjižničnih enot v letošnjem letu ne predvidevajo. Knjižni molji pa si lahko jeseni obetajo nov bibliobus, ki bo zamenjal obstoječe staro vozilo. 

Priporočamo