Ob prenovi Drame bodo arheološka izkopavanja potekala ob Igriški, Erjavčevi in Slovenski. Arheologi trenutno raziskujejo izkopno polje ob Igriški ulici pred Malo Dramo, sledila bodo izkopavanja ob Erjavčevi cesti in zatem raziskovanje izkopnega polja 3, ki bo ob Slovenski in bo največje. Kot pojasnjuje vodja raziskav Maja Lavrič iz Centra za preventivno arheologijo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območje, kjer ta čas potekajo izkopavanja, strokovno mu pravijo izkopno polje 1, pred tem še ni bilo raziskano. Aktualna izkopavanja pa so prinesla zanimiva arhitekturna odkritja, saj so rimske stavbne ostaline na tem delu zelo dobro ohranjene.

Od ostankov insule, talnega ogrevanja do kovancev

V izkopavanjih pred Malo Dramo so po odstranitvi novodobnih in novoveških nasutij na globini 0,70 metra arheologi najprej naleteli na zunanje zidove rimskega stanovanjskega objekta, t. i. insule XVIII, in ceste dekuman J. »Sedaj se nahajamo v zgornjih plasteh, ki so v primerjavi z arheološko izkušnjo z izkopavanj Igriške in Erjavčeve v letu 2019, kjer so bili zidovi izropani za gradnjo srednjeveškega mesta, na tem delu zelo dobro ohranjene. Z izjemo nekaterih roparskih jarkov, ki so v manjšem obsegu, kot jih arheologi v Ljubljani pričakujemo, na tem območju tega ni bilo. Zunanji zid insule XVIII je popolnoma v rastru rimske Emone,« pravi Maja Lavrič. Ostaline, ki jih sedaj raziskujejo, sodijo v 3. in 4. stoletje, med arhitekturnimi elementi, ki so jih odkrili v insuli, pa so tudi ostanki centralnega ogrevanja, hipokavsta. Odkopali so klesane podporne stebričke iz moravškega peščenjaka, na katerih so bile nameščene pravokotne kamnite plošče. V Emoni je pod njimi krožil topel zrak in s tem omogočal talno gretje. Med insulama XVIII in XXXVII je v antičnem mestu potekala 14 metrov široka cesta s pločnikom, na tem delu so v cestnih sedimentih odkrili drobne osebne predmete, ki so jih prebivalci Emone izgubili. Med njimi fibulo, zaponko za spenjanje oblačila, prstan, novce in drugo.

Kot še pojasni Maja Lavrič, so arheologi vedeli, da bodo naleteli na stavbno dediščino, vendar pa je vsebina bivanjskih prostorov vedno presenečenje. Sedaj se raziskovalci pred Malo Dramo nahajajo v 4. stoletju, globino izkopavanj pa bodo znižali vsaj še za meter in pol ter se tako v nižjih plasteh prebili še dvesto let nazaj, do začetnega obdobja Emone. Prihodnji teden bodo predvidoma začeli tudi izkopavanja ob Erjavčevi in po 25. septembru verjetno ob Slovenski. Okvirni načrt zaključka arheoloških izkopavanje ob Drami je okoli božiča.

Priporočamo