Mornova zijalka je jama v soteski Hudega potoka v bližini Belih Vod v šoštanjski občini. Gre za naravno jamo, ki ima velik vhod, v notranjosti pa 40-metrski rov in stranski rov, dolg 15 metrov. Jama je pomembna, ker so v njej našli ostanke prazgodovinskih lovcev, in sicer kamnito orodje, človeški skelet, kovinske predmete, antične novce ter leseno bivališče, postavljeno na 383 metrih. Tako jamo oglašujejo nekateri portali, med drugim tudi portal Visit Šaleška, na katerem v teh dneh številni iščejo informacije o obisku različnih destinacij v Šaleški dolini.

Ker je zlasti poletje tisti čas, ko številne družine iščejo in rade raziskujejo ter obiskujejo tudi manj oblegane lokacije, je zanimanje vzbudila diskusija na eni od velenjskih spletnih strani, na kateri je eden od uporabnikov opozoril, da je pot do omenjene Mornove zijalke izredno nevarna. Zlasti za kakšne družine z otroki. Mimogrede, 10-minutno pot do jame priporočajo zlasti družinam z majhnimi otroki, čeprav je na nekaterih mestih pot tudi strma in nevarna za zdrs. Dostop do jame je sicer kratek, na nekaj zadnjih metrih do jame vodijo lesene stopnice. Ob izhodišču je tudi potoček, ki je za otroško igro posebej zanimiv. Sama jama pa je vodoravna in kot taka primerna, da se v njej prosto gibajo tudi otroci in jo na zabaven način raziskujejo.

Po našem poizvedovanju na Občini Šoštanj in v tamkajšnjem Turističnem olepševalnem društvu, ki skrbi za urejanje Mornove zijalke, so v Šoštanju nemudoma ukrepali in si situacijo tudi ogledali. »Vemo, da se vsake toliko časa na tem delu kruši kamenje, kar je zlasti pogosto v spomladanskih dneh, ko se stali ves sneg. Že pred leti smo člani Turističnega olepševalnega društva uredili pot in skrbeli za okolico jame. Žal je zdaj vse skupaj preveč načel zob časa. Za temeljito sanacijo bi bila potrebna znatna finančna sredstva, ki jih naše društvo nima,« je dejal predsednik društva Peter Radoja. In dodal, da ta jama letno beleži zelo dober obisk. Šoštanjski župan Boris Goličnik je po našem poizvedovanju nemudoma sklical sestanek, na katerem so se s predsednikom društva dogovorili, da bodo ukrepali, saj je varnost obiskovalcev jame na prvem mestu. »Pot do vhoda v to jamo sta si skupaj z Radojem ogledala direktor naše občinske uprave in še en zaposlen na občini. Pri tem so ugotovili, da se je na pobočju v preteklih dneh odkrušila malo večja skala, ki je zaprla in otežila pot do jame. Zdaj bomo tam namestili opozorilno tablo in zagotovili denar, da bomo pot lahko ponovno uredili. V ta namen bomo angažirali tudi projektanta. Dokler pot ne bo varna, bo obiskovalce na previdnost opozarjala tabla,« nam je povedal župan Goličnik. Kot je dodal, se je Občina Šoštanj lani prijavila na investicijski projekt za obnovo dostopne poti ter tudi na razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo ter naravne znamenitosti na turističnih destinacijah. »A žal nismo bili uspešni, saj je bil razpis razveljavljen,« je še pojasnil Goličnik. 

Priporočamo