V Mestni občini Ljubljana so popisali škodo, ki je nastala v deževju in poplavah v začetku prejšnjega meseca. Na oddelku za zaščito in reševanje so izračunali, da je ujma povzročila za 7,6 milijona evrov škode, pri čemer v znesek niso vključili davka na dodano vrednost. Na 284 stanovanjskih objektih je nastalo za skoraj 3,7 milijona evrov škode, na dveh poslovnih objektih je bilo škode za skoraj 524.000 evrov, preostala škoda pa je nastala na javni infrastrukturi, kot so enota Sneberje vrtca Miškolin, več športnih objektov, vodovod, kanalizacija, ceste in mostovi.

Enota Sneberje vrtca Miškolin je bila po podatkih občine popolnoma uničena, saj je poplavna voda segala do višine skoraj pol metra. Zaradi tega so bili uničeni tlaki s talnimi oblogami, izolacija, estrihi, stene, fasada, vse pohištvo in instalacije ter zunanje površine. »Sanacija poteka po načrtu, dela tečejo dobro, obnova bo predvidoma zaključena do konca leta,« so povedali v službi za razvojne projekte in investicije. Dodali so, da bodo otroci s štirih oddelkov omenjenega vrtca do zaključka prenove razporejeni v druge enote vrtca.

Brv med Ljubljano in Medvodami bodo morali nadomestiti

Oddelek za gospodarske dejavnosti in promet je v tem času pregledal tudi vse mostove in brvi na vodotokih, ki so poplavljali, in sicer so preverili stanje 15 mostov čez Gradaščico, petih čez Mali graben, 19 čez Ljubljanico, petih čez Gruberjev prekop, petih čez Gameljščico in petih čez Glinščico. »Na pregledanih objektih (predvsem na območju podpor in struge v neposredni bližini objektov) ni bilo videti poškodb, ki bi bile posledica visokih voda v preteklem mesecu. Kot posledico neurij in velike količine padavin smo pri nekaj objektih ugotovili večjo količino vejevja in drevesnih debel na območju vmesnih podpor in lokalni vpliv na obloge brežin pod objekti,« so pojasnili. Manjše lokalne poškodbe na mostovih bodo sanirali v okviru vzdrževanja.

Že nemudoma po poplavah so opazili, da je bila na mostu čez Savo pri Črnučah poškodovana zaščita opornikov. Pozneje niso zaznali dodatnih poškodb. Na oddelku so dejali, da trenutno izdelujejo projekt ukrepov za stabilizacijo opornikov in da bodo sanacijo začeli takoj po zaključku projektne dokumentacije. Predvidoma bo to še v letošnjem letu.

Narasla Sava pa je odnesla visečo brv za pešce in kolesarje med Mednim in Vikrčami, ki sta jo občini Ljubljana in Medvode skupaj prenovili ravno lani. Stroške gradnje novi brvi naj bi si občini ponovno delili na pol. Medvoški župan Nejc Smole je včeraj sporočil, da je že v teku projektiranje nove brvi. Pojasnil je, da se z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije usklajujejo glede tega, ali bi staro brv rekonstruirali v njeni stari podobi ali pa bi se odločili za novejšo izvedbo. »Trenutno je njihovo stališče, da je brv uničena in predmeta kulturne dediščine ni več,« je razkril Smole in dodal, da je pri premisleku o nadomestni brvi pomembno tudi vprašanje morebitnega povišanja brvi, da bi prenesla večjo pretočnost Save. Smole je še omenil, da trenutno vse aktivnosti glede brvi vodi medvoška občina in da je vesel podjetja, »ki se je javilo z donacijo celotnega stroška projektiranja«.

Poškodbe na šestih
športnih objektih

V času avgustovske ujme je bilo poškodovanih tudi šest športnih objektov v lasti občine, so sporočili z oddelka za šport. Na športnem objektu ŠD Sloga Sneberje je bilo poplavljeno in uničeno igrišče za petanko ter sam objekt, na atletskem stadionu Piška je voda zalila skladišča in zamakala tudi v atletsko dvorano, v RIC Sava sta bili poplavljeni menaža in živalska farma. Na strelišču na Rudniku in v športni dvorani Stožice pa je zamakala streha. Od športnih objektov jo je najslabše odnesel Kajak-kanu klub Tacen, kjer je Sava odnesla poligon, hišico ob tribuni, opremo, razdejani pa so bili tudi zabojniki in skladišče, so sporočili z oddelka za šport.

Poleg tega so na občini evidentirali poškodbe tudi na nekaterih javnih in rekreativnih površinah. Zaradi poplav sta bili poškodovani sprehajalni poti ob Savi tako na ježiškem kot tudi črnuškem bregu, obe plaži ob Savi. Pot spominov in tovarištva je bila poškodovana med Cesto v Mestni log in Koprsko ulico ter na Grbi, v Tivoliju in na Rožniku so jo slabo odnesle peščene poti in mostički na Jesenkovi poti. Na občini so dodali, da se je pri hiši na naslovu Mali vrh pri Prežganjah 12a na lokalni cesti med Koželjevcem in Malim Vrhom pri Prežganju utrgal plaz. Nekatere od navedenih poškodb so pristojni že odpravili.

Priporočamo