»Vsako noč, vedno tam po 23. uri, začne pri nas v Šoštanju močno smrdeti. A to ni indonezijski premog, temveč smrdi, kot da bi kurili odpadke ali plastiko. Nekaj se dogaja in to vedno samo ponoči,« je eden od Šalečanov nedavno opisal težavo, s katero se srečujejo, na eni od v Velenju, Šoštanju in Šmartnem ob Paki zelo priljubljenih spletnih strani. Z vprašanjem, ali drži, da se intenziteta kurjenja ponoči poveča, in ali bi temu lahko pripisali tudi opisani smrad, smo se obrnili na službo za odnose z javnostmi Skupine Premogovnik Velenje.

Kako znižati emisije vonjav iz ventilatorske postaje Šoštanj

»V Premogovniku Velenje (PV) konstantno izvajamo aktivnosti na področju reševanja problematike neprijetnih vonjav iz zračilnih jaškov, s čimer tudi redno seznanjamo tako Mestno občino Velenje kot Občino Šoštanj. Rezultati meritev širjenja emisij vonjav kažejo, da vonjave v okolju ne prekoračujejo mejnih vrednosti, kljub temu pa proučujemo več tehničnih rešitev, s katerimi bi znižali emisije vonjav iz ventilatorske postaje Šoštanj v okolje,« nam je pojasnila Tadeja Jegrišnik iz Premogovnika.

Občasnih težav se v Premogovniku torej zavedajo in jih tudi ustrezno rešujejo. »V procesu projektiranja zračilnega postrojenja za jašek NOP II, poleg vloge nadomestne ventilatorske postaje Pesje, iščemo tudi konceptualne rešitve za zmanjšanje izpustov skozi ventilatorsko postajo v Šoštanju. S postavitvijo ventilatorske postaje na območju jaška NOP II bomo tako zmanjšali neposredne vplive na urbano okolje,« je dodala Jegrišnikova.

Izpuste žveplovega dioksida zmanjšali za kar 75 odstotkov

Kot so dodali v Premogovniku, Termoelektrarna Šoštanj za delovanje nikoli ni uporabljala plastike ali odpadkov, temveč izključno velenjski lignit z dodajanjem indonezijskega premoga in trajnostno pridobljene biomase. Po uradni poti pa v minulih dneh niso prejeli nobene pripombe zaradi težav s smradom, niti se na njih ni obrnil nihče od predstavnikov lokalne skupnosti oziroma posameznikov.

»Bi pa vseeno želeli poudariti, da je skupina HSE, katere del sta tudi Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) in PV, v zadnjem desetletju precej zmanjšala emisije ogljikovega dioksida (CO2). Lanski izpusti CO2 so bili kar za petino nižji kot v letu 2021, predvsem zaradi razmer v Premogovniku Velenje in posledično manjše proizvodnje v TEŠ. Uspešno znižujemo tudi emisije drugih plinov, v zadnjem desetletju smo bistveno, kar za 75 odstotkov, znižali izpuste žveplovega dioksida in tudi dušikovih oksidov, s čimer smo pripomogli k bistveno čistejšemu okolju v celotni Šaleški dolini,« je sklenila Jegrišnikova.  

Priporočamo