Čeprav je ankaranska občina lani koprski poslala svoj predlog delitvene bilance, so koprski mestni svetniki junija sprejeli odlok, s katerim so po svoje določili koprski delež ustanoviteljskih in kapitalskih pravic v javnih zavodih, ki si jih delijo z občino Ankaran. Slednja je napovedala izpodbijanje odloka in pripravo lastnega sklepa, ki bo odražal stališča občine Ankaran.

Na julijski seji ankaranskega občinskega sveta so svetniki župana Gregorja Strmčnika soglasno pooblastili, da sproži upravni spor in uporabi vsa razpoložljiva pravna sredstva za obrambo interesov občine Ankaran na področju, ki ga ureja po njihovem mnenju sporni koprski odlok, ter pripravi ankaranski akt s stališči za zaščito interesov občine.

Seje ni bilo

Tožba zoper koprski odlok je že bila vložena, pripravili so tudi predlog sklepa o ugotovitvi premoženja občine Ankaran in o ureditvi premoženjskopravnih razmerij z mestno občino Koper, ki ga je župan uvrstil na dnevni red četrtkove seje. A seje ni bilo, saj se je niso udeležili predstavniki liste Vsi smo Ankaran in Gibanja Svoboda.

Kot so zapisali v kabinetu župana, so s tem onemogočili sprejetje enega najpomembnejših sklepov za lokalno skupnost. »Ankaranska opozicija odkrito deluje v korist mestne občine Koper in v škodo Ankarana,« pravijo.

Nesoglasja glede nadzornega odbora

Svetnik iz vrst liste Vsi smo Ankaran Aleksander Pahor nam je na vprašanje, zakaj jih na sejo ni bilo, odgovoril, naj jim župan najprej odgovori na vprašanja glede nadzornega odbora, nato bodo hodili na seje. Omenjene skupine svetnikov so se namreč v zadnjem času zapletle v nesoglasje v zvezi z imenovanjem nadzornega odbora občine.

Julija se je zataknilo pri izvolitvi predsednika tega najvišjega organa za nadzor občinske javne porabe. Na konstitutivni seji so za člane nadzornega odbora imenovali Marka Maslešo (Radi imamo Ankaran), Tomaža Možeta (Gibanje Svoboda) in Moniko Brozina Filipčič (Vsi smo Ankaran). Po navedbah Možeta je največ glasov prejela Brozina-Filipčičeva, a sta župan in Masleša sejo prekinila in onemogočila njeno izglasovanje za predsednico. Na to sta se odzvala ankaranski župan in podžupanja Barbara Švagelj, ki sta med drugim pojasnila, da sta člana nadzornega odbora, ko je župan kot predsedujoči sejo prekinil zaradi posvetovanja, že po prekinitvi brez vednosti in sodelovanja tretjega člana odbora »izvolila« predsednico nadzornega odbora, katere zakonitost imenovanja se zaradi takšnega »postopka« postavlja pod vprašaj. Tako ankaranska občina sicer ima nadzorni odbor, a brez predsednika. 

Priporočamo