Globoko v dolini potoka Bele, kjer je pred leti zavod Škrateljc postavil družinsko doživljajsko pot Tempelj zmaja Lintverna, naj bi že od leta 1663 stal mlin. Kot pove predsednica Turističnega društva Blagajana Vrhnika Mirjam Suhadolnik, mlina v Starem malnu ni več, novo mlinsko kolo pa se ob zadostni količini vode vrti in pozdravlja obiskovalce. Društvo s svojimi prostovoljci vstopa v osmo leto, odkar so v upravljanje prevzeli to društveno lastnino.

Mirjam Suhadolnik s svojim legendarnim zavitkom, ki ga rada postreže tudi s Cankarjevimi verzi.

Mirjam Suhadolnik s svojim legendarnim zavitkom, ki ga rada postreže tudi s Cankarjevimi verzi.

»Kuhamo dobro, po domače, med drugimi dobrotami vam postrežemo s Cankarjevo 'skodelico kave' in tiste žlahtne dišeče štruklje na belo pogrnjeni mizi v izbi tete Micke, ki so malemu Ivančku prišli na pamet, ko je gorela hiša,« v svojem pripovedovalskem zanosu pove Mirjam Suhadolnik in med pogovorom postreže s sveže skuhano kavo. »Na zavitek, danes se pečeta breskova in borovničev, pa bo treba še malo počakati,« pove v smehu in se v pogovoru vrne v leto 2016, ko so člani društva s 3000 prostovoljskimi urami tako rekoč z nič ponovno začeli ustvarjati turistično ponudbo Starega malna.

Gostišče odprto ob koncu tedna

»Konec tedna smo od četrtka do nedelje odprti skoraj vse leto. V poletnih mesecih, ko se temperatura povzpne na dobrih 30 stopinj Celzija, pa odpremo tudi preostale dni. Ne nazadnje ljudje, ki pridejo sem poiskat osvežitev, potrebujejo sanitarije. Vedno se prileže tudi mrzla pijača in sladoled za otroke,« pove Suhadolnikova. Ob koncih tedna pa ne sme manjkati danes že legendarna telečja obara, zaradi katere tudi marsikateri domačin na kosilo pride s kolesom ali peš.

Zaradi dostopnosti ponuja potok Bela prijetno ohladitev tudi za kosmatince. Foto: Jaka Gasar

Zaradi dostopnosti ponuja potok Bela prijetno ohladitev tudi za kosmatince. Foto: Jaka Gasar

»Poleg obare imamo na štedilniku še vsaj tri jedi na žlico. Poleti ponudimo tudi različne jedi z žara. Ko nam na pomoč priskočijo mlajše roke prostovoljcev, se v zunanjem voku pripravlja praženec. Masi dodamo rozine in jabolka ter vse skupaj posujemo z različnimi dodatki, tudi karamelo. Govorim o pravem obroku,« doda Suhadolnikova. Kot poudari, so zadovoljni, da kraj postaja priljubljena izletniška točka ne samo med vrhniško mladežjo in družinami, temveč tudi med obiskovalci iz sosednjih občin. Ter seveda med tujci. »Zelo poredko opazimo, da je čez noč ostal parkiran kakšen avtodom oziroma bivalni kombi, ampak za zdaj nas to ne moti,« pove in z nasmehom pozdravi mlajši francoski par, ki je ob kavi delal načrte za obisk Vrhnike in večernega raziskovanja po Ljubljani.

Ob Beli je zrak hladnejši

Čeprav je termometer pred prihodom v Star maln v prestolnici kazal okoli trideset stopinj Celzija, je senca mogočnih dreves in bližina potoka Bela ozračje ohladila za vsaj pet stopinj. »Vsako popoldne, če le imava čas, prideva z bratom do mlina kar s kolesi. Ker je vroče, je skok v vodo edini način, da se ohladiva. Najraje prideva kar med tednom, saj je za vikend in v popoldanskih urah tudi med tednom gneča. Po navadi se tukaj dobimo tudi s prijatelji,« pove Žiga, Borov starejši brat, in doda, da sta danes sama, saj je večina prijateljev še na morju. Hladne vode – ta naj bi v tem času imela okoli 19 stopinj Celzija – sta bila vesela tudi oba kosmatinca, ki sta do potoka Bela prišla od urejenega parkirišča nekaj sto metrov nižje. Za njuno še večjo zabavo, tudi z metanjem palic po potoku, sta poskrbela najstnika, ki sta se hladila s hojo po hladni vodi.

Prostovoljci TD Blagajana si obetajo skorajšnje odprtje nove kuhinje, ki bo dodatno popestrila dogajanje v Starem malnu. Foto: Jaka Gasar

Prostovoljci TD Blagajana si obetajo skorajšnje odprtje nove kuhinje, ki bo dodatno popestrila dogajanje v Starem malnu. Foto: Jaka Gasar

»Je pa voda izredno čista. Dokaz so rečni raki, ki se skrivajo v njej. Lani smo naredili manjšo analizo vode. Ta ni pokazala nobene primesi, samo potrdila je naše znanje, da je voda zaradi apnenca zelo trda. Vsako zimo iz bazena odstranimo mulj, ki se je nabral čez leto. Pred nekaj leti smo ga z bagrom odstranili nekaj več kot 50 kubičnih metrov,« pove Suhadolnikova in doda, da imajo pozimi, ko se voda ohladi na nič do pet stopinj Celzija, veliko »ledenkov«. Tako je poimenovala skupino ljudi, ki tudi v zimskih mesecih vztraja s kopanjem v ledeni vodi.

Tudi s prostovoljnimi prispevki do nove kuhinje

Obiskovalci Starega malna lahko že nekaj časa spremljajo gradnjo nove kuhinje, ki bo popestrila gostinsko ponudbo. Seveda si člani društva želijo, da bi lahko kuhinjo zgradili in opremili takoj. A so odvisni od finančnih prilivov. Nekdaj denarja je društvo dobilo s prodajo starega dela Močilnika, vrhniška občina bo letos za društvo prispevala skupno 38.245 evrov. Na razpisu za turistične projekte jim je bilo za prizidavo in rekonstrukcijo turističnih objektov v lasti turističnih društev dodeljenih 22.000 evrov, 9745 evrov za urejanje turistične infrastrukture, 1500 evrov za promocijsko gradivo, 1000 evrov za izobraževanje iz turizma ter 4000 evrov za prireditve in druge dejavnosti društva. Zbirajo pa tudi prostovoljne prispevke.

Ob Starem malnu je urejeno otroško igrišče, kjer se začne tudi doživljajska pot zavoda Škrateljc. Foto: Jaka Gasar

Ob Starem malnu je urejeno otroško igrišče, kjer se začne tudi doživljajska pot zavoda Škrateljc. Foto: Jaka Gasar

Star maln je lahko tudi izhodišče za zahtevnejše pohodniške izlete. Od tam se je mogoče povzpeti na Planino nad Vrhniko, kjer se na 22 metrov visokem razglednem stolpu odpre pogled vse do Julijskih Alp in Triglava, do Ljubljanskega barja in gradu ter do Slivnice, Javornika, Snežnika in Učke na jugu. 

Kako do Starega malna

Avto pustite na označenem parkirišču ob koncu zaselka – tam je mogoče pustiti tudi kolesa. Sicer se lahko do Starega malna tudi zapeljete, vendar sprehod po tri kilometre dolgi ravninski makadamski poti skozi gozd ponudi prijetno rekreacijo. Ker je del poti speljan ob potočku, bo pot prijetna tudi za vašega psa. Pot je prijazna za družine z manjšimi otroki, saj se ti lahko do Starega malna pripeljejo s kolesom ali poganjalčkom. Gre tudi z vozičkom.

Priporočamo