»V Gorjah potrebujemo spremembo na bolje. Potrebujemo gospodarski razvoj, da bodo mladi ostajali v občini in se tja vračali. Prav tako potrebujemo ohranitev in zaščito naše narave ter več medgeneracijske solidarnosti, da bo življenje lepše tako za naše najmlajše kot najstarejše,« je pojasnil Poklukar. Dodal je, da je bilo v zadnjih letih v občini precej polemik, zato se v prihodnje nadeja več demokracije pri delovanju občine.

Kot je pojasnil, se je za kandidaturo za župana v prvi vrsti odločil zato, ker se je število prebivalcev v občini v zadnjih petnajstih letih močno znižalo, količnik staranja je prek 150. »Na volitve grem zato, ker verjamem v mlade in stavim nanje. Želim si, da Gorje kot občina in kraj preživijo. Verjamem, da svet stoji na mladih, zato jim moramo ponuditi okolje, v katerem bodo lahko ustvarili svojo družino. Tudi zato bomo že 30. septembra v gorjanskem domu organizirali posvet z mladimi, da bodo lahko dobili priložnost iz prve roke in sami povedali, kaj potrebujejo, da bodo ostali v občini.«

»Brez novih delovnih mest je utopično sanjati o prihodnosti kraja, zato bom zagovarjal sodobno podjetništvo. V načrtu programa so tudi tehnološki park, medgeneracijsko središče z novimi prostori, dnevno varstvo za starejše in urejen športni park, ki bo na voljo tako šolarjem kot gorjanskim športnikom. Treba bo razvijati trajnostni turizem, ki ohranja naravo in kulturno dediščino. Tako bomo vnovič obudili in organizirali prireditvi Jurjev semenj in Vleka ploha,« je programske prioritete strnil Poklukar, ki je tudi predsednik Turističnega društva (TD) Gorje.

Glede oživitve Zatrnika kot celoletnega rekreacijskega centra Poklukar meni, da je razvijanje delovnih mest perspektiva za to, da ostanejo mladi v kraju. A poudarja, da morajo veljati pri podeljevanju koncesije enaka pravila za vse, medtem ko se v vsebino sprejetega odloka še ni poglobil.

Kritični do Poklukarjevega poslovanja

Nekdanji zdravstveni minister Poklukar bo skušal v boju za županski stolček izzvati aktualnega župana Gorij Petra Torkarja, ki je prav tako napovedal vnovično župansko kandidaturo. Torkar je ponosen, da mu je uspelo v minulem mandatu pridobiti dodatne spodbude Evropske unije in državna sredstva, s katerimi so lahko izpeljali vse načrtovane okoljske, zdravstvene, šolske in infrastrukturne projekte. V preteklih štirih letih sta ga najbolj zaznamovala obdobje epidemije in stiska ljudi, ki so poleg zdravstvene pomoči potrebovali tudi različne druge oblike pomoči v času zaprtja države, zato se je ob županskem delu vključil tudi v prostovoljne akcije civilne zaščite in humanitarnih društev.

Torkar pozdravlja župansko kandidaturo Poklukarja, ki pravi, da se bo zavzel za več demokracije in transparentnosti v občini, saj meni, da bo lahko Poklukar kot predsednik TD Gorje marsikaj postoril že pri sebi. Po besedah Torkarja namreč na občino dežujejo pripombe v zvezi z netransparentnim finančnim poslovanjem TD in nedemokratičnim omejevanjem včlanjevanja in pravic članstva pri informiranju o poslovanju društva. »Občani so osupli ob astronomskih nagradah, ki si jih daleč od oči javnosti izplačujejo gospod Poklukar in njegovi ožji sodelavci za prostovoljno delo v društvu,« je kritičen Peter Torkar.

Kot je pojasnil, občina pri tem nima nobenih pristojnosti: »Čeprav gre za gorjansko društvo, ta mimo občine s tihim soglasjem države upravlja sotesko Vintgar in pri tem vsako leto v svoj žep pospravi milijonske zneske. Ob vsem tem pa od občine pričakuje, da bo z davkoplačevalskim denarjem urejala parkiranje in promet za potrebe obiskovalcev Vintgarja.«

Janez Poklukar obtožbe zavrača. »Turistično društvo dela dobro, transparentno in zakonito, tako da lahko v vsakem trenutku vsi organi nadzora preverijo poslovanje. Zavračam vsa namigovanja in podtikanja kandidata za župana Petra Torkarja, ki krnijo dobro ime in ugled Turističnega društva Gorje ter njegovih 480 članov. Po nastopu mandata bom funkcijo župana opravljal nepoklicno, saj ostajam v zdravstvu, poleg tega pa bom tudi odstopil kot predsednik Turističnega društva in Občni zbor zaprosil, da imenuje novo vodstvo društva. Le tako lahko v Gorjah dosežemo še večjo povezanost in boljšo kvaliteto življenja. V kolikor se bodo takšne neutemeljene obtožbe nadaljevale, bom uporabil vsa pravna sredstva,« je pojasnil Poklukar in dodal, da si želi poštenega in argumentiranega predvolilnega soočenja brez umazanih iger in laži.

 

Priporočamo