Srednjeveška Škofja Loka je zaradi množice obrtnikov in rokodelcev od nekdaj pomembno trgovsko in kulturno središče, dragocena rokodelska znanja pa tam ohranjajo tudi v Rokodelskem centru DUO na škofjeloškem Mestnem trgu, ki deluje v okviru Razvojne agencije Sora. Letošnjo jesen bodo v centru že prihodnji teden zaznamovala torkova srečanja ob vezenju, ki bodo namenjena vsem, ki že vezejo ter potrebujejo nasvet in pomoč mojstrice, pa tudi tistim, ki se želijo naučiti osnovnih vbodov.

V četrtek, 19. septembra, bodo pod mentorstvom Petre Vengar, ki ustvarja v svojem ateljeju v Zgornjesavski dolini in deluje pod blagovno znamko Petruška, organizirali delavnico suhega polstenja za začetnike. V ospredju bosta učenje osnov suhega polstenja in ustvarjanje volnene punčke, začetek oktobra pa bo v rokodelskem centru popestril intenzivni začetni tečaj izdelave steklenega izdelka v vitražni tehniki tiffany.

Pod vodstvom nosilke certifikata rokodelstvo art&craft Slovenije Katje Zrimšek bodo udeleženci tečaja spoznali vse faze omenjene vitražne tehnike, samostojno izdelali ploskovne steklene izdelke ter usvojili značilnosti različnih vrst stekla, osnovna pravila konstrukcij izdelkov in izdelave šablon, rezanje in lomljenje stekla, brušenje, sestavljanje z bakreno folijo in cinjenje ter zaključne obdelave in zaščito izdelkov.

»Ne glede na to, kako zelo se trudiš in koliko truda vložiš v to, da z rokami ustvariš popolno obliko, ostane po srečanju gline z visokimi temperaturami v peči vselej nekaj nepopolnosti. Včasih se ta pojavi na še posebno fino uravnotežen način, v katerem najdem lepoto.«

Ana Haberman, keramičarka

 

Eksperimentiranje z različnimi oblikami

V torek je v škofjeloškem rokodelskem centru že zaživela tudi nova razstava keramike etnologinje in kulturne antropologinje Ane Haberman. Avtorica zase pravi, da ni keramičarka, ki v glini prepozna le njen uporabni vidik, ampak je tudi oblikovalka, ki raziskuje material ter v njem išče nove dimenzije in oblike. V starodavni tehniki oblikovanja gline, ki se imenuje ščipanje (pinching), je nastala tudi njena nova serija izdelkov zemeljske keramike, poimenovana Ščip. Obarvana je z nežnimi odtenki zelene, izdelki pa imajo hkrati visoko uporabno in umetniško vrednost.

Estetsko in funkcionalno oblikovani izdelki nastajajo s pomočjo starodavne tehnike oblikovanja gline – ščipanja. Foto: Tina Jereb

Estetsko in funkcionalno oblikovani izdelki nastajajo s pomočjo starodavne tehnike oblikovanja gline – ščipanja. Foto: Tina Jereb

»V Škofji Loki deluje veliko vrhunskih rokodelcev, sodelujemo pa tudi z avtorji iz drugih slovenskih krajev. Ena teh je tudi Ana Haberman iz Slovenj Gradca, ki ji je glina prekrižala pot pred dobrimi 15 leti oziroma takoj po koncu njenega študija. Takrat je namreč v eni od keramičnih skodelic našla navdih in željo po delu z glino, njeno osnovno orodje za ustvarjanje izdelkov pa so še danes roke oziroma prsti, ki na vsakem unikatno oblikovanem kosu pustijo svoje odtise,« je ob odprtju prve letošnje jesenske razstave povedala vodja Rokodelskega centra DUO Škofja Loka Kati Sekirnik.

Kot je dodala, proces fizičnega oblikovanja gline avtorico razstave, ki je tudi prodajna in bo na ogled do sredine oktobra, uči nadzora, ji pomaga pri prizemljitvi in jo povezuje z naravo, eksperimentiranje z različnimi oblikami pa jo povezuje z njenim notranjim svetom ter ji predstavlja neskončen proces učenja in raziskovanja. »Ne glede na to, kako zelo se trudiš in koliko truda vložiš v to, da z rokami ustvariš popolno obliko, ostane po srečanju gline z visokimi temperaturami v peči vselej nekaj nepopolnosti. Včasih se ta pojavi na še posebno fino uravnotežen način, v katerem najdem lepoto,« nam je zaupala Ana Haberman. 

Priporočamo