Ko je dolgoletni direktor Kina Šiška Simon Kardum avgusta nastopil funkcijo člana uprave Radiotelevizije Slovenija in ga je mestni svet 25. septembra razrešil s čela Centra urbane kulture Kino Šiška, za vršilca dolžnosti direktorja pa imenoval dotedanjega pomočnika direktorja za menedžment in finance Mitjo Bravharja, je bil istega dne objavljen tudi javni razpis za novega direktorja. Po poročanju N1 so na razpis prispele tri prijave, v izbirni postopek pa sta se kot kandidata, ki sta izpolnjevala pogoje, uvrstila Mitja Bravhar in glasbeni urednik in novinar na Valu 202 Žiga Klančar. Vendar sta oba kandidata, še preden je komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja z njima opravila pogovor in odločila o tem, koga bo predlagala mestnemu svetu, umaknila prijavo. Po poročanju N1 je do tega prišlo po tem, ko sta se sestala z Zoranom Jankovićem, kar so na občini tudi potrdili. Prav tako so za imenovani medij na občini potrdili, da je župan kandidatoma na srečanju, ki ga je imel z vsakim posebej, predlagal, da kandidaturo umakneta.

Kot je na tedenski novinarski konferenci pojasnil župan, je na pogovoru s kandidatoma, ki ga je opravil skupaj s sodelavci, ki pokrivajo to področje, beseda tekla o razvoju Kina Šiška. »Ta je v vseh teh letih dosegel nesluten razvoj in iščemo kandidata, ki bo zagotovil, da se bo delo, ki ga je začel Kardum, nadaljevalo na tej ravni,« je dejal Janković.

Ponovljen razpis za direktorja

Glede na to, da v ustanovnem aktu javnega zavoda Kino Šiška pogovor župana s kandidati za direktorja v izbirnem postopku ni predviden, se v tem primeru postavlja vprašanje o morebitni prekoračitvi pristojnosti. Na kar je Janković odgovoril: »Lahko se sprašujemo o formalizmih, a ta pogovor je bil neformalen, pogovarjali smo se o razvoju Kina Šiška.« Poleg tega je še dejal, da kadar koli se pojavijo težave v kakšnem mestnem zavodu, se mediji z vprašanji obračajo nanj, ne pa na kakšnega člana sveta zavoda. »Je v moji pristojnosti Zdravstveni dom Ljubljana, da imenujem direktorja? Pa ste me vseeno spraševali, kako komentiram dogajanje. Odgovoren sem tudi za delovanje zavodov in kadrovska politika pri nas je zelo usklajena.« Kot je v nadaljevanju še pojasnil, oba kandidata izpolnjujeta pogoje in sta primerna, vendar da »preverjamo, če se bo javil še kakšen bolj primeren in še boljši«. Prav tako je ljubljanski župan na prijaznem pogovoru, brez prisile, kot je opisal srečanje, kandidata tudi vprašal, ali si upata prevzeti nalogo, za katero sta se prijavila.

Poleg tega je bil Janković jasen, da dokler je mestni svet sestavljen tako, kot je, ko večinsko koalicijo sestavljata županova lista in Gibanje Svobode, »kateri kandidat bi lahko bil izbran brez soglasja župana in mestnega sveta? Če prevzameš odgovornost, moraš imeti določene pravice.« Ob tem je še potrdil, da je običajna praksa, da tudi druge kandidate pred imenovanjem na čelo zavodov povabi na pogovor.

Glede na navedbe virov N1, da si ljubljanski župan na čelu Kina Šiška želi sedanjega direktorja Slovenskega mladinskega gledališča Tiborja Miheliča Syeda, na kar so se v Jankovićevem kabinetu za spletni medij odzvali le, da župan Tiborja Miheliča Syeda zelo ceni, smo se z vprašanji o sodelovanju na ponovljenem razpisu obrnili na direktorja SMG. Odgovorov zaradi velike zasedenosti direktorja do zaključka redakcije nismo prejeli. 

Priporočamo