V Velenju se ponašajo z dvema fakultetama – fakulteto za energetiko in fakulteto za varstvo okolja, študentje, ki v času študija potrebujejo ustrezno namestitev, pa so veseli novice, da se jim v bližnji prihodnosti obeta gradnja novega študentskega doma. Zgradili bi ga s pomočjo javno-zasebnega partnerstva, občina pa bo izbranemu promotorju ponudila vso podporo pri morebitnih spremembah prostorskih aktov. Pismo o nameri za gradnjo sta podpisala velenjski župan Peter Dermol in rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič.

Tehnološke rešitve ključne za regijo

Razvoj Velenja je osredotočen na prestrukturiranje gospodarstva in ustvarjanje delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, kar zahteva visoko izobraženo delovno silo. Z odprtjem nove lokacije fakultete za energetiko v prostorih Stare elektrarne – Centra prihodnosti se je pokazala potreba po novem študentskem domu, ki bo podprl izobraževalne potrebe študentov obstoječih in prihodnjih programov, usmerjenih v tehnološke rešitve, ki so ključne za regijo po prehodu iz premogovne dejavnosti. »Zato si želimo, da bi v bližini fakultete za energetiko našli lokacijo za študentski dom, ki ga bodo lahko uporabljali tudi študentje drugih programov, ki študirajo ali še bodo študirali v Velenju,« pravi velenjski župan Peter Dermol, ki meni, da je podpis pisma o nameri rezultat uspešnega povezovanja in sodelovanja institucij, ki razumeta, da je za uspešno prestrukturiranje regije poleg gospodarstva potrebna tudi širša preobrazba družbenih sistemov.

Privabljajo jih tudi s štipendijami

»Verjamem, da bo ta simbolni dogodek v bližnji prihodnosti prinesel veliko vsebine, ne samo pri uresničitvi načrtov o gradnji, temveč tudi na drugih področjih, pri reševanju izzivov, pred katerimi smo v Sloveniji in še posebno v tej regiji. S takšnim sodelovanjem se seveda odpirajo nove možnosti in prepričan sem, da je podpis uvod v širše in globlje zgodbe,« pa je ob podpisu poudaril Zdravko Kačič in pohvalil celovit pristop občinske uprave pri preobrazbi ne le gospodarstva, ampak tudi drugih družbenih sistemov. Izpostavil je pomen novega študentskega doma, ki bo mladim omogočil primerne pogoje za izobraževanje in spodbujal razvoj študijskih programov, univerza pa bo ob tem še naprej zagotavljala učinkovit prenos znanja v okolje. Sicer pa si v Šaleški dolini in širši savinjsko-šaleški regiji prizadevajo za čim višjo kakovost življenja, s poudarkom na gospodarskem in izobraževalnem razvoju ter ustvarjanju okolja, ki bo privlačno za mlade. »Z različnimi ukrepi že zdaj spodbujamo dijake zaključnih letnikov, da študij nadaljujejo v Velenju, kjer urejamo poslovne cone. Obenem v mesto vabimo nove investitorje z novimi programi, podeljujemo štipendije študentom za aktivno delovanje in sofinanciramo štipendije za deficitarne poklice, ki jih dodeljujejo delodajalci s sedežem v naši občini,« pravi Dermol. 

Priporočamo