Pri Janharjevih ne poznajo dolgčasa in brezdelja. Tudi v teh vročih poletnih dneh se vsakdan na njihovi družinski kmetiji, daleč naokoli znani po oskrbi konj in šoli jahanja, začne zelo zgodaj zjutraj. Za 44 konj, med katerimi je 30 lipicancev, skrbi celotna družina. Ljubezen do teh mogočnih elegantnih živali sta svojim trem sinovom, Žigu, Žanu in Urbanu, privzgojila mama Helena in oče Jože. Slednji je že leta 1994 poleg oskrbe konj ponudil šolo jahanja, ki je hitro postala pomemben del dejavnosti kmetije. Njene vajeti je pred leti prevzel Žan, ki je tako kot oče tudi sam licenciran inštruktor jahanja pri Konjeniški zvezi Slovenije.

Z očetom sta edina zaposlena na kmetiji, preostali družinski člani hodijo v redne službe in na kmetiji pomagajo po prihodu domov. Pred leti so začeli sami vzrejati konje, družina pa je hleve preuredila v bokse in jih zaradi povečanega povpraševanja po nastanitvi konj kasneje še razširila. Dve leti po odprtju jahalnega centra so si Janharjevi omislili zunanjo manežo, poskrbeli pa so tudi za ureditev angleških boksov, pašnika, klubskega prostora, pokrite jahalnice s tušem za konje, tribune in pokritega jahališča.

Lanskega avgusta so pod svojo streho gostoljubno sprejeli osem konj s poplavljenega območja v Gameljnah, medtem ko sami z vodno ujmo na srečo niso imeli težav.

Aktivna oblika preživljanja prostega časa

Stalnica na kmetiji so tudi počitniške aktivnosti, ki so večinoma usmerjene v spoznavanje dela na kmetiji in aktivnosti s konji. »Konjeniške delavnice, ki jih prirejamo od ponedeljka do petka, so namenjene otrokom od prvega do osmega razreda osnovne šole, poleg jahanja pa vključujejo tudi bogat program različnih aktivnosti in kosilo. Zelo priljubljeni so tudi naši celotedenski tabori za otroke, ki so že zaključili peti razred. Udeleženci se vključujejo v delo na kmetiji in se domov vrnejo z nepozabnimi izkušnjami,« pojasni Žan Jahnar.

Kot je povedal, se otroci ne pritožujejo nad zgodnjim jutranjim vstajanjem. Spoznavanju s konji in skrbi zanje, krtačenju in tuširanju, jahanju, delu z žrebički in širjenju veterinarskih znanj namreč sledijo različni zabavni izzivi in tematski družabni večeri. »Z veseljem jim razkažemo tudi bližnji hraški bajer, na katerem se zadržujejo labodi. Tam si lahko v živo ogledajo paglavce in male žabice ter spoznajo življenje na podeželju iz prve roke, ne le iz šolskega učbenika,« je še dodal sogovornik.

V družbi družinskih članov ponujajo tudi priložnostna jahanja, kot darilo ob obletnici ali poroki vožnjo s konjsko vprego, jahanje ponija in organizacijo rojstnodnevnih zabav. Dela jim ne zmanjka, vsi trije bratje so namreč tudi predani člani prostovoljnega gasilskega društva Smlednik.

Pred sedmimi leto so Janharjevi za svoje dosežke in dolgoletno izjemno uspešno delo na področju gospodarstva, družbenih in drugih dejavnosti, s katerim so pripomogli k dvigu kakovosti življenja v skupnosti, prejeli medaljo občine Medvode. Leta 2019 so praznovali 25. obletnico Jahalnega centra kmetija Janhar, letos pa jih ob 30. obletnici čaka še veličastnejša osrednja družabna prireditev. 

Priporočamo