V družbi Melamin odgovarjajo, da imajo dve pravnomočno pridobljeni okoljevarstveni dovoljenji, prvo kot naprava, ki lahko povzroča onesnaževanje večjega obsega v skladu z uredbo IED o vrsti dejavnosti in naprav, ki povzročajo industrijske emisije, ter drugo kot obrat tveganja za okolje v skladu z uredbo Seveso o preprečevanju večjih nesreč in zmanjševanju njihovih posledic. Dovoljenji sta bili pridobljeni po ločenih upravnih postopkih.

Tovarna je okoljevarstveno dovoljenje po uredbi IED prvič pridobila leta 2010, do danes pa je bilo štirikrat dopolnjeno oziroma spremenjeno. Leta 2020 so na Agencijo RS za okolje (Arso) oddali zadnjo vlogo za spremembo okoljevarstvenega dovoljenja po uredbi IED, ki je vključevala zelo obširne načrtovane spremembe. Arso je v odločanje vključil tudi NIJZ, ki je podal negativno mnenje. Julija 2021 so izdali sklep, ki je od tovarne zahteval izdelavo presoje vplivov na okolje. V civilni iniciativi so prepričani, da tovarna dovoljenja ne bi smela pridobiti na zakonit način, saj so najbližje stavbe od tovarne oddaljene manj kot 300 metrov. Tudi lastniki parcel, ki mejijo na parcele v izdani vlogi, o postopku niso bili obveščeni in na razpravo niso bili povabljeni.

Kot pravijo v Melaminu, je bila vsa potrebna dokumentacija izdelana nekaj dni pred eksplozijo, zato ni bila oddana skupaj z vlogo za spremembo okoljevarstvenega dovoljenja. V civilni iniciativi so prepričani, da je tovarna okoljevarstveno dovoljenje vseeno pridobila, a iz Melamina odgovarjajo, da je bil postopek zadnje, pete spremembe ustavljen.

Drugo okoljevarstveno dovoljenje po direktivi Seveso so pridobili leta 2015. Leta 2021 so zaradi spremembe zakonodaje in načrtovanih sprememb oddali vlogo za njegovo spremembo. V okviru postopka je marca in aprila 2022 na upravni enoti v Kočevju potekala javna razgrnitev. Postopek se je zaključil z odločbo MOP 6. maja 2022, ki je postala pravnomočna 16. maja, štiri dni po eksploziji.

Opozorila o nedoslednostih

Civilna iniciativa je v sodelovanju z okoljevarstveno organizacijo ROVO na vlado naslovila predlog za razveljavitev odločbe, ki je Melaminu prinesla zadnjo razširitev okoljevarstvenega dovoljenja. V odločbi je navedenih kar 63 parcelnih zemljišč, za katere je Melamin pridobil enotno okoljevarstveno dovoljenje, čeprav se na njih izvajajo različni tehnološki postopki. Skupaj so našteli najmanj 31 lokacij, kjer se skladiščijo in procesirajo nevarne snovi, v skupni količini okoli 2500 ton.

Melamin neposredno meji na območje stanovanjskih naselij ter zdravstveni dom in dom starejših. V organizaciji ROVO opominjajo, da sta bila moč eksplozije in njen vpliv dobro vidna na razbitih šipah bližnjega stanovanjskega naselja. Opozarjajo tudi na nedoslednosti pri zahtevi po presoji vpliva na okolje, saj so prepričani, da se družba s tem izogiba vključitvi javnosti in soglasja v urbanem okolju ne bi dobila.

V civilni iniciativi so opozorili tudi na hitro obnovo tovarne na zdajšnji lokaciji, pri kateri naj bi porabljali sredstva, namenjena premiku tovarne. V Melaminu sicer odgovarjajo, da še niso prejeli nobenih sredstev s strani države, lokalne skupnosti ali EU, zato njihova poraba sploh ni mogoča. Sanacijo izvajajo s sredstvi od zavarovalnin, ki naj bi bila namenjena izključno obnovi opreme in objektov, ki so bili uničeni oziroma poškodovani med eksplozijo.

Priporočamo