Mestna občina Kranj (MOK) je v minulih poletnih tednih izvedla številne naložbe v šolah in vrtcih. Na OŠ Stražišče Kranj se bodo šolarji od septembra v obeh telovadnicah podili po novem parketu, obnovljeni parket pa bo pričakal učence OŠ Simona Jenka Kranj. Menjava parketa se obeta tudi na OŠ Jakoba Aljaža Kranj, kjer je MOK v fazi pridobitve ponudbe, v primeru odobrenih sredstev na razpisu gospodarskega ministrstva pa bodo na igrišču ob šoli posodobili še tekaško stezo.

Po načrtovanem urejanju odtočne vertikale in menjave elektroomaric na OŠ Staneta Žagarja Kranj je MOK začel urejati hlajenje na OŠ Janeza Puharja Kranj – Center, kjer je poskrbel tudi za predelavo vrat pri prostoru za smetnjake. Od spomladi dela potekajo tudi na OŠ Helene Puhar Kranj, naložba pa obsega dozidavo in nadzidavo objekta, ki bosta omogočili pridobitev dodatnega prostora za zbornico v pritličju, štirih učilnic v prvem nadstropju, treh kabinetov, večnamenskega prostora in sanitarij.

Mestna občina Kranj: Med epidemijo, ko je bilo treba zagotoviti prostore za izolacijo, se je izkazalo, da so se obstoječi domovi za starejše zaradi arhitekturne zasnove temu težko prilagodili. Novi dom za upokojence na Zlatem polju se bo s svojo zasnovo lahko hitro odzval na morebitne podobne situacije.

 

Kot so pojasnili na MOK, dela napredujejo tudi pri obnovi nekdanje trgovske šole v Župančičevi ulici. Gradnja bo predvidoma končana prihodnje poletje, prenovljena stavba pa bo reševala stisko, s katero se soočajo na OŠ Jakoba Aljaža. »Pri dozidavi podružnične šole Kokrica – OŠ Franceta Prešerna Kranj smo v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, pripravljen je tudi že osnutek projekta za izvedbo. Z zgraditvijo novega objekta, ki bo potekal v treh fazah, bodo pridobili štiri vrtčevske igralnice z zunanjimi terasami, pet učilnic s spremljajočimi prostori za vrtec in šolo, multimedijski prostor, knjižnico, garderobe, večjo kuhinjo ter dvigalo za lažji dostop oseb z gibalnimi oviranostmi in za dostavo hrane v vse učilnice,« so povedali v kabinetu kranjskega župana Matjaža Rakovca.

Zelena luč za novi dom upokojencev

Pomemben korak se obeta tudi na poti k izboljšanju problematike starejših. MOK je namreč v začetku avgusta pridobil pravnomočno gradbeno dovoljenje za težko pričakovani novi dom upokojencev Kranj. Pod ocenjeno vrednost gradnje objekta, ki znaša skoraj 20 milijonov evrov, se podpisuje ministrstvo za solidarno prihodnost, v novem domu pa bo prostora za 165 oseb.

»Tloris obsega tri ločene objekte, ki jih povezuje skupni trakt. Med epidemijo, ko je bilo treba zagotoviti prostore za izolacijo, se je namreč izkazalo, da so se obstoječi domovi za starejše zaradi arhitekturne zasnove temu težko prilagodili. Novi dom za upokojence na Zlatem polju se bo s svojo zasnovo lahko hitro odzval na morebitne podobne situacije,« so poudarili na MOK.

V nadstropjih objektov so predvidene bivalne enote za starostnike, v kleti pa bodo parkirišča in servisni prostori. Gradnja novega objekta za starejše občane, v katerem bodo tudi varovani prostori za osebe z demenco, bo predvidoma potekala med julijem 2025 in decembrom 2027, na občini pa se nadejajo, da se bodo lahko prvi stanovalci vanj vselili v letu 2028. 

20 milijonov evrov je naložba v gradnjo novega doma upokojencev v Kranju.

165​ stanovalcev bo lahko nastanjenih v novem domu upokojencev.

Priporočamo