Po oblačila, obutev in modne dodatke tako za otroke kot za odrasle tokrat Škofjeločanom in obiskovalcem ne bo treba v trgovino, pač pa na novo Loško tržnico, kjer bo jutri od 14. do 15.30 potekala Loška izmenjevalnica za otroke in odrasle. Udeleženci bodo na njej menjali otroška, mladinska in odrasla oblačila, modne dodatke in obutev, primerno za pomlad in poletje. Oddaja oblačil bo, kot so zapisali organizatorji, možna od 13.30 do 14. ure. Ob tem opozarjajo, da ne sprejemajo raztrganih, umazanih ali kako drugače uničenih stvari, otroških zimskih oblačil in obutve pa prav tako ne.

Oddana oblačila niso pogoj za sodelovanje

Sicer pa podarjena oblačila niso pogoj za sodelovanje na izmenjevalnici. »Gre za blagovno menjavo, pri čemer ne pogojujemo, da je treba kaj podariti, da lahko kaj vzamemo, pač pa lahko samo podarite ali pa le vzamete, kar potrebujete,« nam je pojasnila pobudnica in glavna organizatorka škofjeloških izmenjevalnic Jasna Pisanec Ropret. Dogodek je brezplačen, podpira pa ga tudi Občina Škofja Loka. Kot smo v Dnevniku že poročali, so prvo izmenjevalnico otroških oblačil na pobudo naše sogovornice izvedli na začetku lanskega poletja. Prvo izmenjevalnico, na kateri bi poleg otroških stvari menjali tudi oblačila, obutev in modne dodatke za odrasle, pa so nameravali izvesti lanskega novembra, a so jim načrte prekrižali omejitveni ukrepi, povezani s preprečevanjem epidemije.

Pisanec Ropretova je idejo za izmenjevalnico dobila na družbenih omrežjih, kjer je ena od okoliških prebivalk objavila, da je zaradi selitve pred svojo garažo zložila stvari, ki jih ne potrebuje več, zato jih podarja, na primer igrače, oblačila, kuhinjske pripomočke,... Izkazalo se je, da bi več uporabnic družbenih omrežij iz škofjeloškega lokalnega okolja želelo izmenjati oblačila in pripomočke za otroke, ki jih le-ti hitro prerastejo. Naša sogovornica se je tako podala v organizacijo prvega dogodka – otroške izmenjevalnice, medtem pa so za to izvedeli tudi na Občini Škofja Loka in dogodek podprli.

Kar je ostalo, je šlo v dobrodelne namene

Občina Škofja Loka podpira tudi tokratno izmenjevalnico. »Po mojem osebnem mnenju ima precej Slovencev veliko preveč stvari, ki slej kot prej ostanejo v predelu omare ali shranjene na podstrešju, saj so zelo lepo ohranjene in jih je škoda vreči stran. Ljudje pogosto ne vedo, kam z njimi. Če bodo te stvari našle nov dom, bomo naredili nekaj dobrega zase in za druge. Slovenci smo radi dobrodelni, želimo podariti, česar ne potrebujemo več, manjka le tovrstnih dogodkov, kjer bi ta naša dobrodelnost prišla še bolj do izraza,« je prepričana Pisanec Ropretova.

Že na prvi izmenjevalnici se je nabralo kar nekaj stvari, ki niso našle novih lastnikov. »Stvari, ki ostanejo, podarimo raznim društvom, vrtcem in podobnim ustanovam, ki pomagajo družinam v stiski,« nam je pojasnila Pisanec Ropretova. Zaradi očitne potrebe po takšnih dogodkih pa si zdaj tako organizatorji, ki so se pridružili naši sogovornici in pri organizaciji pomagajo na različne načine, kot udeleženci prve otroške izmenjevalnice želijo, da bi bila le-ta na sporedu redno. Otroške stvari bi po mnenju naše sogovornice lahko menjali dvakrat na leto, enkrat na leto pa oblačila in modne dodatke za odrasle. 

Priporočamo