Zaradi epidemije koronavirusa in z njo povezanimi ukrepi za preprečevanje širjenja okužb v zadnjih dveh letih Mestna občina Ljubljana in društvo Timing Ljubljana nista organizirala tradicionalnega pohoda Pot ob žici. Lani in predlani so se pohodniki na pot okoli Ljubljane odpravili v lastni režiji. Letos se tradicionalna, že 64. prireditev vrača v polnem obsegu, je napovedala vodja projekta Barbara Železnik iz Timing Ljubljana.

S pohodom bodo tradicionalno začeli vrtčevski otroci, ki se bodo na Pot spominov in tovarištva podali v četrtek, 5. maja, v petek, 6. maja, sledijo pohodi za osnovno- in srednješolce. V soboto bo tek trojk, na katerega se je prijavilo čez 700 trojic, in osrednji dogodek, to je 35 kilometrov dolg pohod Pot ob žici, ki običajno privabi tudi največ udeležencev. Pohodniki se bodo lahko odpravili tudi na kakšnega od šestih krajših rekreativnih pohodov. Ljubljanski župan Zoran Janković letos pričakuje okoli 30.000 udeležencev in pravi, da je druženje na Poti spominov in tovarištva nekaj najlepšega.

Kot prejšnja leta bo na trasi pohoda tudi letos osem kontrolnih točk, kjer bodo pohodniki dobili kartončke oziroma pridobivali žige. Na kontrolnih točkah so že nekaj let tudi QR kode, ki jih pohodniki lahko poskenirajo z mobilno aplikacijo in se izognejo gneči za pridobivanje žigov. Velja opozoriti, da bo zaradi gradbenih del na Leskoškovi cesti del običajne trase pohoda pri Vojašnici Edvarda Peperka zaprt. Ko bodo pohodniki prečkali Šmartinsko cesto, bodo morali zaviti desno na Bratislavsko ulico in nato po Letališki cesti po pločniku nadaljevati do obvoznice, kjer se bodo ponovno priključili na običajno traso pohoda, je pojasnila Železnikova. Po tej začasni trasi bo pohod potekal tudi v obratni smeri. Zaradi obhoda bo onemogočen dostop do elektronske četrte kontrolne točke pri Vojašnici Edvarda Peperka ob Leskoškovi. Organizatorji pohodnikom zato priporočajo, naj si omenjeno kontrolno točko skenirajo na spletni strani pohoda.

Organizatorji si tudi letos želijo dogodka brez odpadkov, zato pohodnike spodbujajo, naj s seboj vzamejo bidone, ki si jih bodo lahko napolnili na pitnikih ob poti. Na trasi je enajst pitnikov, Železinkova pa je poudarila, da bodo na treh lokacijah samo v času prireditve namestili še tri in jih dodatno označili, da bodo vidnejši. Trije začasni pitniki bodo nameščeni pri križišču Verovškove in Litrostrojske, Maroltove in Vojkove ceste ter pri križišču Poti na Rakovo jelšo in Barjanske ceste.

Janković je vse udeležence, ki se bodo do izhodišča na katerega od rekreativnih pohodov ali na tek trojk odpravili z avtomobilom, pozval, naj parkirajo na parkiriščih P+R na obrobju mesta. Tekači se bodo v soboto ob predložitvi štartne številke in pohodniki ob predložitvi kontrolnega kartončka lahko brezplačno vozili z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa. Vožnja z mestnimi avtobusi bo brezplačna tudi v petek za otroke, ki bodo vozniku pokazali kontrolni kartonček. Zaradi prireditve bodo na nekaterih točkah sicer motnje v prometu, vendar zapore cest niso predvidene. Ker bodo tekači v cilj pritekli na Kongresnem trgu, bodo v soboto ljubljanski avtobusi, ki običajno vozijo po osrednjem delu Slovenske ceste, imeli obvoze.

Priporočamo