Zagorje ob Savi. Na probleme občani opozarjajo že nekaj časa, vendar se po njihovih besedah stvari ne premaknejo. »Iz zagorskega komunalnega podjetja sicer resda pridejo vsakič, na vsak klic, ko je kaj narobe, kar je treba pohvaliti. Res pa je tudi, da gre za popravljalna dela, ki jih je bilo doslej že veliko. To nikakor ni rešitev, ampak samo odlašanje rešitve problema in prestavljanja ureditve stvari. Če rečem drugače: vseskozi se gasi požare, ne odpravi pa se vzroka,« pravi lastnik znane zagorske picerije Ašič, ki si s krajani na Občini Zagorje ob Savi že dolgo prizadeva za ureditev ceste.

Po navedbah prebivalcev naselja je problem že cesta, ki je razpokana in poškodovana, poleg tega pa je tudi preozka. Osebni vozili se v nobenem primeru ne moreta srečati in je potrebno vsakokratno umikanje enega daleč v eno ali drugo smer. Nevarna je tudi za pešce, saj nima pločnika ali označenega dela, kjer bi pešci lahko hodili. Težava sta še vodovod in kanalizacija. Cevi so dotrajane, zaradi česar pogosto prihaja do pokanja in izpuščanj vode, povrhu pa so po navedbah stanovalcev cevi speljane tako, da so spodaj vodovodne, nad njimi pa kanalizacijske, zaradi česar opozarjajo na nevarnost zastrupitve zaradi vdora kanalizacije v pitno vodo.

Letos končno obnova

Občina Zagorje bo letos ulico končno uredila. »Na portalu javnih naročil bomo izvedli postopek razpisa, po katerem bomo predvidoma oktobra izbrali izvajalca del. Uvedbo v delo izvajalca načrtujemo v začetku novembra letos,« o ureditvi ulice pravijo na občini.

Da je do začetka ureditve minilo več let, so po njihovih navedbah krive zapletene tehnične rešitve, pridobiti je bilo treba tudi nekaj zemljišč. Nova cesta bo namreč širša. »Drugačen bo tudi promet, ki bo potekal. Cesta je načrtovana za dvosmerni motorni promet, s tem, da bo istočasno na vozni površini s talno barvo označeno območje za pešce. Zaradi terenske zahtevnosti, stanja obstoječih stanovanjskih objektov in utesnjenosti je načrtovana rešitev največ, kar smo lahko v danem trenutku zagotovili. Že tako je bilo s posegom v brežino treba izvesti oporni zid iz kamna v betonu višine 5,5 metra,« pravijo na občini. Z rekonstrukcijo ceste bodo obnovili tudi javni vodovod in kanalizacijsko omrežje, javno razsvetljavo, elektro- in kabelsko kanalizacijo. Predvidena vrednost projekta je 200.000 evrov, financiran bo iz občinskih proračunskih sredstev v obdobju 2022/2023. Občina je letos v ta namen že zagotovila 70 tisočakov, preostanek pa bo prihodnje leto. 

Priporočamo