V javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) so se pred dobrim mesecem odločili za to, da premaknejo eno od hišk nekaj kilometrov višje po toku Ljubljanice. Hiška zdaj stoji ob Dolgem bregu, na reki pred hišo, ki jo podjetje Apartment oddaja na platformi Booking.com. Zidano hišo na obrežju Ljubljanice lahko obiskovalci najamejo za 168 evrov na noč, cena najema plavajoče hiške pa še ni znana. Obe hiški sta sicer še vedno v lasti podjetja LPT, kot so pojasnili, ju v tem trenutku ne oddajajo, temveč zgolj testno izvajajo priklop.

Kot smo že poročali, plavajoči hiški že od postavitve spremljajo številne težave. Čeprav naj bi ju po prvih informacijah začeli oddajati že aprila, se je datum, ko naj bi sprejeli prve turiste, ves čas spreminjal. Najprej so imeli lastniki težave z neurejeno birokracijo, spremeniti so namreč morali akt o ustanovitvi, kamor so morali dodati turistične dejavnosti. Težave se s tem še niso končale, saj bo moral mestni svet potrditi vzpostavitev točno določenih točk, kjer bodo lahko privezana plovila, ki bodo ponujala tudi prenočišča. Ker do lani prenočevanje po odloku plovbnega režima še ni bilo dovoljeno, so odlok poleti 2022 spremenili in iz njega črtali člen, ki je prepovedoval uporabo plovil za bivanje in prenočevanje. Ob koncu maja letos so cevi v hiškah poškodovale nutrije. Pri obnovi so nanje namestili drugačne materiale, ki so odporni proti tovrstnim zunanjim dejavnikom, so takrat sporočili iz LPT. Ena od hišk je bila poškodovana tudi zaradi trka drugega plovila. »Zaradi izvedbenih rokov sanacij izvajalcev in tudi sklenitve pogodbe z JZ Ljubljanski grad vam informacije o časovnem okviru začetka oddaje plavajočih hišk ter cen najema še ne moremo dati,« so maja odgovorili v LPT.

Župan projekt označil za neuspešen

»Po toliko mesecih ne morem govoriti o uspehu te investicije, saj je to neuspeh,« je nakup ladjic pred nekaj tedni ocenil ljubljanski župan Zoran Janković, čeprav ga je še maja označil kot izjemno pozitivno pridobitev Mestne občine Ljubljana. »Prepričan sem, da se bo uspeh pokazal v bodoče, saj imamo v planu pripravo marine v smeri proti Livadi,« je dodal. Z marino naj bi omogočili, da bi hiške lahko začeli oddajati. Ob tem je poudaril, da bi bilo govoriti o uspehu zdaj nekorektno.

Kljub temu da je premaknjena hiška zdaj parkirana na Ljubljanici pred zasebno hišo na Dolgem mostu, še vedno ostaja v lasti podjetja LPT, ki hiške tudi ne oddaja podjetju Apartment. Kot je pojasnil ljubljanski župan, so ugotovili, da polnopravnih zadržkov pri upravljanju in trženju hiške ni, zato bi jo lahko najemalo tudi zasebno podjetje.

Priporočamo