Mestna občina Ljubljana bo do 5. novembra zbirala pobude in predloge za spremembo in dopolnitve izvedbenega dela občinskega prostorskega načrta. Gre za peti postopek spreminjanja ključnega občinskega dolgoročnega prostorskega načrta, ki ga je mestni svet potrdil leta 2010.

Zainteresirani lahko predloge in pobude oddajo prek posebnega portala, ki ga je občina vzpostavila prav za ta namen in je dosegljiv prek spletne strani občine https://www.ljubljana.si/sl/mestna-obcina/mestna-uprava-mu-mol/oddelki/oddelek-za-urejanje-prostora/novice/zbiranje-pobud-za-pete-spremembe-in-dopolnitve-obcinskega-prostorskega-nacrta-mol-izvedbeni-del-opn-mol-id/. Pobude je mogoče oddati tudi neposredno na oddelku za urejanje prostor na Poljanski cesti 28 v času uradnih ur. Te so ob ponedeljkih med 8.30 in 13. uro, ob sredah med 8.30 in 12. uro ter med 13. in 17. uro ter ob petkih med 8.30 in 12. uro. Pobudniki lahko pobude na naslov oddelka pošljejo tudi po navadni pošti, in sicer tako, da izpolnijo obrazec, ki ga dobijo na spletni strani občine in na oddelku za urejanje prostora.

Plačilo takse pogoj za obravnavo spremembe namembnosti

Pobudniki sprememb oziroma dopolnitev bodo med drugim lahko predlagali spremembe osnovne ali podrobne namenske rabe površin znotraj Mestne občine Ljubljana. Toda velja opozoriti, da so pobudniki sprememb namembnosti zemljišč dolžni pravočasno poravnati tudi občinsko takso v višini 300 evrov. Plačilo takse sicer pobudniku ne zagotavlja, da bo občina želeno spremembo namembnosti uvrstila v prostorski načrt, je pa taksa pogoj, da pristojni na občini takšno pobudo sploh obravnavajo.

Po zaključku roka za zbiranje pobud in predlogov se bo občina do vseh prejetih opredelila, pripravila pisne utemeljitve svojih odločitev in na podlagi sprejemljivih predlogov pripravila osnutek sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta, ki bo moral dobiti potrditev ljubljanskega mestnega sveta. Dopolnjeni osnutek bo občina nato morala skupaj s stališči do posameznih pobud javno razgrniti. Takrat se bo javnost ponovno imela možnost izreči o predlaganih spremembah. Po javni razgrnitvi bodo na občini oblikovali končni odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskega načrta, o katerem bodo ponovno odločali mestni svetniki. Ljubljanski župan Zoran Janković pričakuje, da bodo prejeli najmanj 1500 pobud.

Janković je razkril, da bo občina začela še en ločen postopek spremembe izvedbenega dela prostorskega načrta, in sicer samo zato, da bi v prostorski načrt umestili še eno, tretjo lokacijo za gradnjo sežigalnice. Ta postopek občina želi voditi ločeno od zgornjega, kjer bodo pobude dajali tudi občani in pravne osebe, zato da bo tekel hitreje, ker bo obravnaval le eno pobudo za spremembo.

Veljavni prostorski načrt dovoljuje gradnjo sežigalnice ob Zaloški cesti pri termoelektrarni in toplarni in ob Letališki cesti, občina pa želi v prostor umestiti še lokacijo pri Regijskem centru za ravnanje z odpadki na Barju. Ključna prednost te lokacije naj bi bila prav bližina regijskemu centru, saj bi lahko ostanke odpadkov na sežig hitro in brez daljših voženj s tovornjaki prenesli do sežigalnice. Janković je včeraj omenil še, da si želijo zgraditi sežigalnico, kjer bi lahko sežigali tudi blato iz komunalnih čistilnih naprav. 

Priporočamo