Po skoraj desetih mesecih od eksplozije v Melaminu so ljubljanski kriminalisti ugotovili, da je bila na območje tovarne s tovornim vozilom pripeljana kemijska snov (dietilentriamin), ki je bila prečrpana v napačen rezervoar. Ob stiku s snovjo (epiklorhidrin), ki je bila v rezervoarju, je prišlo do silovite eksplozije in kasneje do požara.

Na kraju dogodka je umrlo pet oseb, dve osebi pa sta bili prepeljani v ljubljanski klinični center, kjer je po enem tednu umrla šesta, po slabem mesecu pa sedma žrtev. V nesreči je bilo lažje poškodovanih 32 oseb, ki so se med eksplozijo nahajale v bližini tovarne, večina so utrpela lažje opekline in bila sprejeta v zdravniško oskrbo zaradi vdihavanja ogljikovega oksida. Tako na območju tovarne kot v okolici je nastala večja premoženjska škoda, skupna gmotna škoda je ocenjena na 37 milijonov evrov.

Ovadenih pet oseb

V preiskavi so odkrili več nepravilnosti, zaradi katerih so bile ovadene štiri fizične in ena pravna oseba. Med ovadenimi fizičnimi osebami so direktor Melamina Srečko Štefanič in direktor PE kemične industrije Damjan Murn ter varnostna inženirja Rudi Adamič in Janez Dejak. V Melaminu sicer odgovarjajo, da o zaključku preiskave še niso bili obveščeni in neuradnih informacij ne želijo komentirati. Prav tako ne želijo komentirati ugotovljenih vzrokov za nesrečo. Lani po nesreči je direktor Štefanič dejal, da je »očitno prišlo do človeške napake«, in kasneje pojasnil, da s tem ni obtožil zaposlenega, temveč je mislil »človeški faktor v kakršni koli obliki«. V preiskavi ni bilo ugotovljeno, da bi bil med odgovornimi za nesrečo kdor koli od zaposlenih.

Iz ugotovitev kriminalistične preiskave izhaja utemeljen sum, da ravnanje ni bilo v skladu s predpisi in tehničnimi pravili o varnostnih ukrepih, na kar je pred meseci že opozarjal predstavnik sindikata delavcev Melamina Nikola Sandič. Takrat je dejal, da delodajalec sindikata ni priznaval kot partnerja na področju zdravja pri delu in naj bi vsa opozorila in predloge ignoriral.

Ovadbe so bile podane zaradi storitve kaznivih dejanj ogrožanja varnosti pri delu po 201. členu kazenskega zakonika, za kar je storilec kaznovan z zaporom od enega do osmih let, ter povzročitve splošne nevarnosti po 314. členu kazenskega zakonika, za kar je storilec kaznovan z zaporom do petih let.

Na novico, da so kriminalisti po preiskavi eksplozije v Melaminu ovadili več ljudi, se je odzval kočevski župan Vladimir Prebilič. Slednji ocenjuje, da v Melaminu očitno vse le ni bilo tako dobro, kot jim je bilo zagotovljeno, sicer do kazenskih ovadb ne bi prišlo. Prepričan je, da bi se Melamin moral preseliti na drugo lokacijo.

Civilna iniciativa
le delno zadovoljna

V Kočevju so se pred kratkim združile tri civilne iniciative, ki s peticijo nasprotujejo gradnji tovarne na novi lokaciji Kočevje sever ter zahtevajo ponovno presojo okoljevarstvenih dovoljenj za obstoječo lokacijo Melamina. Kot smo že poročali pred nekaj tedni, sta bili Melaminu zadnji okoljevarstveni dovoljenji dodeljeni brez presoje vplivov na okolje in kljub nasprotovanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Predstavnik združenih civilnih iniciativ Kočevske Marko Rovan je za Dnevnik povedal, da so v civilni iniciativi zadovoljni z delom preiskovalcev, ki so delo opravili hitro. Opozoril pa je, da se je kriminalistična preiskava osredotočila na kršitve zakona o varnosti in zdravju pri delu. »Žal pa policija ni iskala odgovornosti pri ministrstvu za okolje in prostor, ki je po našem mnenju z neznansko lahkotnostjo izdajanja okoljevarstvenih dovoljenj Melaminu in nezaznavanjem očitnega neobvladovanja tehnologij znatno prispevalo k nesreči v Melaminu,« je dodal Rovan in opozoril, da MOP danes celo omogoča, da Melamin obnavlja v nesreči uničene naprave s podvojenimi kapacitetami skladiščenja zdravju in okolju nevarnih snovi na isti lokaciji.

»Nobeno sojenje ne bo vrnilo življenj tragično preminulim ali pregnalo strahu, ki se je zalezel v kosti prebivalcev Kočevja, če se pred sodišče ne pripelje vseh odgovornih,« so jasni v združenju civilnih iniciativ, »nihče ni dolžan živeti pod grožnjo naslednje katastrofe.« Med januarsko predstavitvijo nove lokacije so Kočevci direktorja Štefaniča pozvali k odstopu, a jim je ta odvrnil, da v imenu umrlih čuti odgovornost, da zgodbo pelje naprej. »Po mojem mnenju bi to pomenilo strahopetnost, saj je, ko je najhujše, treba stopiti skupaj,« je takrat dejal Štefanič.

Inšpektorat za delo
odkril nepravilnosti

Inšpektorat za delo je preiskavo v Melaminu začel že dan po nesreči, kot smo neuradno izvedeli, so med preiskavo odkrili številne nepravilnosti. Sodi, ki so jih v Melaminu uporabljali za shranjevanje nevarnih snovi, so bili napačno označeni. Zaposleni, ki so delali z nevarnimi kemikalijami, pa v pogodbi o zaposlitvi niso imeli ocene tveganja, ki je za delo s tako nevarnimi snovmi nujno potrebna. Varnostni inženir je bil torej zadolžen za delo s kemikalijami, ni pa prejel navodil, kako naj bi to v praksi izvajal v skladu z varnostnimi predpisi. Na inšpektoratu so odkrili tudi več težav s podizvajalci, ki se prav tako niso držali vseh varnostnih protokolov.

Civilna iniciativa je v preteklih mesecih večkrat opozorila na nedosledno beleženje kemikalij oziroma količin kemikalij, ki so v podjetje prihajale, kar so ugotovili tudi na inšpektoratu. Težave naj bi imeli tudi pri popisovanju zunanjih izvajalcev, saj pri Melaminu niso zapisovali točnih identifikacijskih podatkov voznikov tovornjakov, ki so snovi prevažali v tovarno. 

Priporočamo