Park otroškega oddelka rehabilitacijskega centra URI Soča je včeraj za kratek čas postal prizorišče parafesta Postani športnik, dogodka, na katerem so lahko otroci in mladostniki, ki so na rehabilitaciji v URI Soča, ter drugi obiskovalci spoznali parašporte ter se navdušili nad gibanjem in ukvarjanjem s športom. Ravno slednje je tudi cilj organizatorjev, Zveze za šport invalidov Slovenije - Slovenskega paraolimpijskega komiteja (Zveza ŠIS - SPK), Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča (URI Soča) ter Lidla Slovenija, saj šport mladim invalidom zvišuje kakovost življenja na več ravneh – ne pomaga jim le pri rehabilitaciji in boljši telesni pripravljenosti, pač pa jim bistveno pomaga pri vključevanju v družbo in krepi njihovo samozavest.

Vključevanje mladih invalidov
v šport

Predstavitev in preizkus različnih parašportov sta, kot smo lahko večkrat slišali, prvi korak pri spodbudi invalidov h gibanju. Da sploh lahko vzgojijo ljubezen do gibanja, morajo najprej ugotoviti, kateri športi so jim na voljo in kateri jim ustrezajo. »Vsak začetek je težak, zato je morda prvi nasvet, ki bi lahko iz izkušenj podam invalidu, da se osredotoči na šport, ki mu je všeč,« nam je povedal parakolesar Anej Doplihar, ki je po končanem zdravljenju in rehabilitaciji našel človeka, ki mu je za začetek pokazal, kako iz vozička sesti v prilagojeno kolo. »Nato nadaljuješ s treningi in vztrajaš,« je povedal športnik, ki je pred poškodbo enajst let treniral motokros. »Po poškodbi sem zamenjal šport in danes lahko potrdim, da gre moje življenje po istih smernicah naprej.«

Prav z namenom motivacije in vključevanja mladih invalidov v športne aktivnosti sta Zveza ŠIS - SPK in Lidl Slovenija že pred leti razvila program Postani športnik, v sklopu katerega so letos že tretjič priredili parafest. Partnerja druži stremljenje k istemu cilju – motivirati mlade invalide za gibanje, zagotoviti ustrezen način vključevanja mladih invalidov v športne aktivnosti in ustvariti boljše pogoje za parašportnike, ki vedno znova dokazujejo, kako daleč sežejo njihove zmožnosti.

In ne nazadnje tudi tiste majhne zmage. Zmage, ki zarišejo na obrazu iskren nasmeh. Na včerajšnjem druženju je tudi šestletna Julija dobila priložnost, da se v namiznem tenisu pomeri s parašportnikom Luko Trtnikom. Z malo pomoči Trtnikovega trenerja Ožbeja Poročnika ji je uspelo priigrati nekaj točk, za kar si je zaslužila aplavz svojih navijačev. »Tri leta zapored sem bila državna prvakinja v prsnem plavanju. Ker je bilo precej naporno, sem redne treninge opustila. Seveda kondicijo še naprej ohranjam s plavanjem, saj mi zelo koristi. Preko Sončka Posavje koristim karte za plavanje v olimpijskem bazen v Brestanici,« je povedala zgovorna enajstletna Ajda, ki se ob koncu tedna rada presede v kolo in z družino odpravi na krajši kolesarski izlet. »Plavanje mi pomaga za boljše počutje. Sem manj bolna, imam več kondicije in tudi hrbet me zaradi sedenja manj boli. Današnji dogodek je res super, saj bom lahko spoznala še kakšen drug šport,« je povedala Ajda, ki je v nadaljevanju z zanimanjem spremljala demonstracijo paraatleta Nejca Stakneta iz Šmartnega ob Paki v metu diska.

Šport je pomemben del rehabilitacije

V URI Soča je šport pomemben del rehabilitacijskega procesa, saj posameznikom pomaga k hitrejši vrnitvi v aktivno življenje. Zato je tudi potem, ko pacienti zapustijo inštitut in se vračajo v vsakodnevno življenje, priporočljivo, da ostanejo športno aktivni. »A naš glavni problem še naprej ostaja prostorska stiska. Trenutne kapacitete za otroke bi morali za trikrat povečati. Znano je, da smo imeli namen graditi novo stavbo, a je žal zemljišče okoli URI Soča v lasti občine. Zadeva je na sodišču, in čeprav bi lahko pridobili potreben evropski denar in dogradili prepotrebne prostore, tega ne moremo. Pogoj je namreč, da imamo svoje zemljišče,« je povedal direktor URI Soča dr. Zvone Čadež in dodal, da je vsako leto več otrok, ki potrebujejo njihovo pomoč, predvsem pa je izpostavil predolgo čakanje mladih bolnikov na protezo. »Nujno moramo povečati prostorske in kadrovske kapacitete, da bi lahko otroci proteze dobili prej.« x

Priporočamo