Festival bo letos potekal v soboto, začel pa se bo ob 10. uri z otvoritvijo sejma knjig za otroke in mladino ter otroško predstavo Zlati ključek, ki je namenjena najmlajšim knjižnim navdušencem. Vodja programov za otroke na Vodnikovi domačiji Katja Preša je pojasnila, da je Otroški knjižni festival dogodek, s katerim vsako leto sklenejo program za otroke, ki med letom ob nedeljah poteka na Vodnikovi domačiji.

Zaradi prenove so se letos na Vodnikovi domačiji povezali s Cankarjevim domom, zato bo program najobširnejši doslej tako po vsebinah kot prostorsko. Kot vsako leto bodo tudi tokrat mladim kupcem na voljo številne stojnice s knjižnimi uspešnicami, ki bodo na voljo po nižjih cenah. Kot je opomnila Preševa, je najpomembnejši del knjižnega festivala in tudi delavnic na Vodnikovi domačiji otrokom približati branje in jim privzgojiti ljubezen do knjig. »Pomembno je, da imamo doma svoje knjige, svoje knjižnice. Starši pogosto obupajo, ker otroci med branjem ne ostajajo mirni, a to še ne pomeni, da ne bodo ljubitelji knjig.«

Predstave primerne
za vse otroke

Najbolj priljubljena in najstarejša predstava za otroke Repa velikanka bo v izvedbi Gledališča Lalanit ob pol enajsti uri gledalce popeljala v svet starih ljudskih pripovedi. Med glasbenimi dogodki pa je Katja Preša opozorila na izvajalca Urha Mlakarja in Igorja Kuno, ki sta med otroki izjemno priljubljena. Tokrat bosta uprizorila koncert oziroma improvizirani interaktivni nastop, njuna zasedba Um in Kuna šov pa obljublja tudi nastanek čisto novih pesmi. Tradicionalno bodo gostili tudi enega od mladinskih avtorjev, letos bo to večkrat nagrajena Jana Bauer, je še povedala Katja Preša, ki bo vodila pogovor s pisateljico.

Zgodbo o Akisi, deklici, ki prihaja iz Afrike, bosta premierno prikazala igralca Voranc Boh in Mia Skrbinac. Z glino bosta prikazala vsakdan pisanega življenja v Afriki. Vizualno zasnovo za predstavo je oblikovala Zala Zagoršek Golob, predstava pa bo na sporedu ob 12. uri. Poleg številnih predstav se bodo otroci v knjižni svet lahko vključili skozi delavnice. Na delavnici ustvarjanja literarnih junakov bodo lahko ustvarili Petra Klepca, Martina Krpana, škrate in vile. Najbolj priljubljena pa naj bi bila vsakoletna delavnica vizualnega pripovedovanja zgodb, na kateri s pomočjo zanimivih in nenavadnih predmetov, ki jih prinesejo s seboj, otroci ustvarjajo nove zgodbe. Ker je Otroški knjižni festival dogodek, namenjen vsej družini, se bodo lahko družinski člani pomerili v Ugankarskem tekmovanju za celo družino.

Celotno dogajanje bodo popestrili tudi glasbeni vložki, ki se bodo zaključili s koncertom Otroškega pevskega zbora RTV Slovenija ob 18. uri. Eden najstarejših zborov pri nas bo otroke povezal z največjimi otroškimi uspešnicami, postregli pa bodo tudi z manj znanimi melodijami iz Bratovščine Sinjega galeba in Kekca. Vse delavnice in predstave so brezplačne, prijava pa je možna na elektronski naslov prijava@divjamisel.org do zapolnitve mest. 

Priporočamo