V Mestni občini Kranj (MOK) nadaljujejo urejanje degradiranih območij. Že spomladi so odkupili skoraj 3000 kvadratnih metrov veliko zemljišče med Bleiweisovim parkom in avtobusno postajo, v teh dneh pa so tam odstranili propadajočo vilo. V stavbi, zgrajeni leta 1930, je pred tridesetimi leti deloval vrtec Tuga Vidmarja – Dom igre in dela, ki je bil prvi vrtec v Kranju in okolici.

»Vrtec se je moral izseliti iz objekta, ker je bila stavba z denacionalizacijo vrnjena lastnikom. Po letih degradacije zemljišča in hiše ter več neuspešnih poskusih ureditve stanja ju je kupilo podjetje Arriva, spomladi pa je lastnik zemljišč in propadajoče stavbe postal MOK,« so pojasnili v kabinetu kranjskega župana Matjaža Rakovca. Kot so izpostavili, je bila vrednost celotnega odkupa na podlagi izvedene cenitve približno 365.000 evrov, stroški odstranitve objekta pa znašajo še približno 110.000 evrov.

Polkilometrski odsek med Bregom ob Savi in Jamo bodo razširili in uredili tudi kolesarsko stezo. Foto: MOK

Polkilometrski odsek med Bregom ob Savi in Jamo bodo razširili in uredili tudi kolesarsko stezo. Foto: MOK

»Več desetletij se na tem območju ni dogajalo nič. Veseli me, da je zdaj drugače. Stvari se premikajo, degradirano območje med avtobusno postajo in zdravstvenim domom izginja. Ta prostor bo po dolgih letih znova priložnost za začetek nečesa lepega,« je ob rušitvi dotrajane vile dejal Rakovec.

Na MOK še vedno čakajo na pridobitev uporabnega dovoljenja za Bleiweisov park; po majskem slavnostnem odprtju so morali namreč največji park v občini po posredovanju inšpekcije začasno zapreti.

Še naprej urejajo vodotoke

V Kranju v tem času intenzivno potekajo tudi sanacijski projekti na področju urejanja vodotokov po lanskih poplavah. Kot so poudarili v županovem kabinetu, je med najnovejšimi zaključenimi projekti tudi vzpostavitev pretočnosti struge Kokre: »Izvajalci del so odstranili naplavine, stabilizirali brežine pri Oljarici in v bližini nogometnega igrišča Britof ter popravili nasip v Kokrškem logu, izvedeni pa so bili tudi interventni ukrepi za zaščito pred škodljivim delovanjem voda.«

Kot so še pojasnili na MOK, bo koncesionar v kratkem začel izvajati tudi dela za ohranjanje pretočnosti struge na sotočju Rupovščice in Kokre, ta pa bodo vključevala odstranjevanje zaraščene vegetacije in odloženih naplavin. »Glede na načrt direkcije za vode bodo leta 2026 potekala sanacijska dela na vodotoku Kokre od mosta na Kokrici dolvodno in na Milki skozi Babni Vrt. Sanacijska dela na Kokri v Kokrškem logu, na Milki skozi Srakovlje, na Stražnici skozi Tenetiše in na Žabnici skozi Bitnje so predvidena za leto 2027. Leto pozneje se bodo začela še sanacijska dela na Rupovščici pri Ilovki in pred sotočjem z reko Kokro ter na reki Kokri med starim mestnim jedrom in Hujami,« so razkrili načrte direkcije za vode. 

Obnova dotrajane ceste Breg–Mavčiče

Minuli teden se je začela rekonstrukcija drugega dela ceste Breg–Mavčiče. »Gre za 500-metrski odsek med Bregom ob Savi in Jamo. Razširili bomo cestišče, na obeh straneh ceste bo nova kolesarska steza, na eni strani tudi pločnik. Seveda bodo dograjeni oziroma obnovljeni vsi komunalni vodi ter javna razsvetljava,« so pojasnili na MOK.

Prebivalcem omenjenega območja so sporočili, da bo cesta med gradnjo le delno zaprta, zato bo promet tam potekal ves čas. Vrednost del bo znašala približno 840.000 evrov, obnova ceste pa bo končana maja prihodnje leto.

Priporočamo