Občani Medvod nestrpno pričakujejo gradnjo več kot šest kilometrov dolge asfaltirane kolesarske poti Medvode–Pirniče–Vikrče. Velika pridobitev občine bo naselja Verje, Zgornje Pirniče, Spodnje Pirniče in Vikrče povezala z medvoškim središčem, kjer so knjižnica, občinska stavba s krajevnim uradom, tržnica, trgovska središča, banka, pošta, kulturni dom in železniška postaja. Z izvedbo projekta na medvoški občini zasledujejo cilje, postavljene v celostni prometni občinski strategiji, ter spodbujajo nizkoogljične strategije za urbana območja in trajnostno mobilnost.

Tri metre in pol široka dvosmerna kolesarska pot, ki bo tudi velika turistična privlačnost občine, se bo začela v Vikrčah, na meji z Mestno občino Ljubljana, ter bo prek obstoječe brvi za pešce in kolesarje povezala Medno in Vikrče. »Pot se bo približala Spodnjim Pirničam, kjer bo potekala mimo toplega vrelca Straža in se nadaljevala desno proti naselju Zgornje Pirniče ali naravnost proti naselju Verje. Kolesarska pot se bo nato spustila na spodnjo teraso ob reki Savi in jo prečkala prek brvi čez Savo do središča Medvod,« gradnjo varne in urejene kolesarske povezave med zalednimi naselji Medvod opišejo na medvoški občini.

Kolesarska pot bo omogočala tudi dostop kmetijski mehanizaciji zaradi obdelave zemljišč, saj je del poti načrtovan med polji, so pojasnili v kabinetu medvoškega župana Nejca Smoleta in dodali, da bo krajši del poti (450 metrov) potekal po obstoječih prometnicah skupaj z motornim prometom. Kot že omenjeno, projekt vključuje tudi gradnjo brvi čez reko Savo na sotočju s Soro oziroma med medvoško knjižnico in občinsko stavbo, ki bo dolga 138 metrov, z razponom 86,6 metra. Ogromno dvigalo z rešetkasto roko na vozilu s prometnim dovoljenjem je izvajalec del, podjetje Prangl, začel pripravljati in sestavljati že minuli teden, ko so dele 600 ton težkega dvigala na mesto dviga na Verju dostavili s petintridesetimi tovornimi vozili. Za včeraj napovedani dvig že sestavljene brvi čez Savo so morali zaradi tehnične okvare dvigala prestaviti na današnji dan. 

Priporočamo