V okviru Evropskega tedna mobilnosti bodo že pred Dnevom brez avtomobila, ki je 22. septembra, za motorni promet zaprli nekatere ulice in ceste, na katerih bo potekal program. V soboto, 16. septembra, bo med 9.30 in 22. uro delno zaprta Vošnjakova ulica, v nedeljo, 17. septembra, bo med 12. in 22. uro od Peglezna do Ulice Janeza Pavla II. zaprta Poljanska cesta, v sredo med 8. in 12. uro bo zaprta cesta Novo Polje, cesta III, 20. septembra bo med 9. in 12. uro zaprt del Kopne poti, in sicer od križišča Ceste na Obrije do naselja, 21. septembra pa bo med 9. in 12. uro zaprt del Kamnogoriške ceste, in sicer od križišča z Ulico bratov Babnik do križišča s Čebelarsko ulico. Na Dan brez avtomobila bo uporaba mestnih avtobusov in parkirišč P+R za vse uporabnike brezplačna. Vsem vrtcem in osnovnim šolam, ki so del Mestne občine Ljubljana, bodo za celoten teden omogočili brezplačno vožnjo na prireditve z mestnimi avtobusi. Na ta dan bosta med 9. in 13. uro zaprti Črtomirova in Eipprova cesta, med 9. in 12. uro del Primožičeve in Kamnogoriške ceste, in sicer od križišča z Ulico bratov Babnik do križišča s Čebelarsko ulico, ter med 7. in 20. uro povezovalna pot od Brodarjevega do Rusjanovega trga.

Sprejeli bodo tudi trajne ukrepe

V sklopu tedna mobilnosti bodo v Ljubljani sprejeli 10 trajnih, 17 tedenskih in 80 dnevnih ukrepov. V Podutiku bodo odprli nov kolopark ob Dolinški cesti, ki bo že sedmi v Ljubljani. Park bo namenjen različnim aktivnostim in obsega 1000 kvadratnih metrov. Ozelenili bodo tudi dodatnih 15 nadstrešnic avtobusnih postajališč LPP. Ozelenitve bodo potekale ves september, prvi bosta postajališči na Roški cesti in Ambroževem trgu.

V celotnem tednu se bo zvrstilo več kolesarskih izletov in peš ogledov ljubljanskih poti. V soboto in nedeljo bosta v Podutiku in na Golovcu potekali kolesarski tekmovanji, v torek pa bodo kolesarji na dvorišču Cukrarne lahko sodelovali pri oblikovanju posebne umetnine s kolesi. V četrtek se bodo Ljubljančani lahko pomerili v različnih športnih aktivnostih na Fužinatlonu, ki bo organiziran med 15. in 18. uro.

Ponovno bo potekal tudi dogodek Future ZERO, kjer bodo predstavljali prihodnost brez emisij. Na Poljanski cesti bo v nedeljo med 12. in 20. uro potekal Ulični festival v soorganizaciji stanovalcev in ponudnikov storitev z ulice. Cesta bo na ta dan popolnoma zaprta. 

Priporočamo