»Kolesarska povezava od Celja do Žalca je pomembna tako za tiste, ki sedejo na kolo iz rekreativnih namenov, kot druge, ki bodo za pot v službo namesto avtomobila izbrali kolo. S tem bodo naredili veliko koristnega za svoje zdravje, obenem pa tudi za okolje. Sicer pa Celjani pot ob Savinji radi in pogosto uporabljamo, v prihodnje bo zato pomembno, da bomo pazljivi in strpni do vseh uporabnikov na njej,« je ob odprtju kolesarske povezave med Celjem in Žalcem dejal celjski župan Matija Kovač. In dodal, da se Celje razvija v kolesarsko vozlišče širše regije. »Do zdaj smo za trajnostno mobilnost naredili že veliko, saj smo med občinami že vzpostavili skupni sistem izposoje koles KolesCE, v Celju pa se je za javni potniški promet dobro uveljavil Celebus,« pravi Kovač.

Koristno za telo in okolje

Nova kolesarska povezava med Celjem in Žalcem v dolžino meri 10,8 kilometra, od tega je bilo 8,6 kilometra trase zgrajene na novo. Ministrstvo za infrastrukturo je za projekt odštelo 4,5 milijona evrov, z 1,6 milijona evrov je na pomoč priskočila EU. Uradno so kolesarsko pot odprli pri Ribniku Vrbje v občini Žalec, odprtja pa se je udeležila tudi ministrica Alenka Bratušek. »Žalec ima v mojem srcu posebno mesto, sem se vedno znova rada vračam,« je dejala ministrica, ki je tudi sama prvič prekolesarila del nove kolesarske poti. »Pot je zelo lepa in tudi varna, kar je zelo pomembno. S tem, ko sedemo na kolo, naredimo veliko za svoje telo, zato upam, da bo kolesarsko stezo vsak dan uporabljalo čim več ljudi,« je dejala ministrica. Enako se nadeja direktorica RRA Savinjska Bojana Stopinšek. »Upam, da bo kolesarsko pot čim več ljudi uporabljalo za dnevne migracije in ne zgolj v rekreativne in turistične namene. Da bodo namesto v avto sedli na kolo in tako v ozračje spustili manj ogljikovega dioksida,« je poudarila Stopinškova.

Konec tedna bodo uradno predali namenu tudi odsek med Celjem, Štorami in Šentjurjem, v prihodnosti pa načrtujejo še dokončanje kolesarske povezave med Celjem in Laškim ter Celjem in Vojnikom in naprej proti Slovenskim Konjicam.

 

Po državi že več kot 300 kilometrov kolesarskih poti

Da je treba spodbujati trajnostne potovalne navade, se strinja tudi župan Žalca Janko Kos, ki se je ob uradnem odprtju kolesarske povezave spomnil lanske katastrofalne poplave, ki jo je povzročila Savinja. »Takrat smo bili na Savinjo vsi malo jezni, tokrat pa smo priča bolj prijetnemu dogodku ob njej. Še posebno sem vesel, da smo kolesarsko povezavo uradno odprli v Krajinskem parku Ribnik Vrbje, ki je vključen v več tematskih, turističnih poti, ki jih nadgrajujemo z igrali, fitnes napravami na prostem, pitniki, urejenimi sanitarijami in infotočkami z zasloni. Tudi sicer je strategija naše občine naravnana h gradnji infrastrukture v korist rasti trajnostne mobilnosti,« pravi Kos, ki kolesarjem želi varno in prijazno premagovanje kilometrov. Ministrica je ob tem spomnila, da je bilo v zadnjih letih po državi zgrajenih že več kot 300 kilometrov državnih kolesarskih poti. Ta konec tedna bodo uradno predali namenu tudi odsek med Celjem, Štorami in Šentjurjem, v prihodnosti pa načrtujejo še dokončanje kolesarske povezave med Celjem in Laškim ter Celjem in Vojnikom in naprej proti Slovenskim Konjicam. 

Priporočamo