Za zaposlene na naši edini visokogorski meteorološki postaji na Kredarici, ki stoji tik ob eni najbolj obleganih slovenskih planinskih postojank Triglavski dom, se v prihodnje obetajo boljši bivanjski in delovni pogoji. Agencija RS za okolje (Arso) je namreč pridobila gradbeno dovoljenje za obnovo tamkajšnjega podnebnega observatorija, v katerem ob opazovanjih meteorologov sodeluje tudi Slovenska vojska. »Če nam bo uspelo dobiti izvajalca, bomo lahko dela začeli maja ali junija prihodnje leto oziroma takrat, ko ne bo več snega. Ker nismo prepričani, da je mogoče vsa načrtovana dela končati v eni gradbeni sezoni, računamo, da bodo trajala dve leti,« je pojasnil namestnik generalnega direktorja Arsa in vodja projekta Gregor Sluga.

Po Slugovih besedah načrtujejo, da bodo servisne prostore in sobo, v kateri skupaj bivata meteorolog in vojak ter je obenem pisarna, kuhinja in dnevna soba, v celoti podrli, povečali in zgradili na novo. »Od Planinskega društva (PD) Ljubljana Matica, ki upravlja Triglavski dom, smo dobili stavbno pravico, da se bo lahko dosedanji bivanjski in delovni prostor zaposlenih povečal, in sicer s 95 na 150 kvadratnih metrov. Nova pisarna za zaposlene bo tako samostojna in ne bo več del kuhinje, zaradi česar bo mogoče lažje opravljati delo. Zaradi zahtev naravovarstvenikov moramo v okviru obnove urediti tudi črne in žive vode, da ne bomo imeli vpliva na okolje, čakajo nas tudi ureditve ogrevanja, električnega napajanja, sončnih celic in vetrnega generatorja,« je povedal sogovornik.

Specifična lokacija in
neugodne vremenske razmere

Na vprašanje, ali bodo gradbena dela vplivala na delovanje meteorološke postaje, je Sluga poudaril, da določeni vplivi vsekakor bodo: »V času gradnje bosta zagotovo otežena tako bivanje kot tudi delo na postaji, medtem ko vpliva na same meritve ne bo. S PD Ljubljana Matica smo dogovorjeni, da se bodo naši sodelavci v času gradnje preselili v njihove prostore v planinskem domu, kjer bodo lahko začasno opravljali svoje delo.« Kot je razložil, sta za delo na meteorološki postaji usposobljena meteorolog Arsa, ki je odgovoren za meritve, in vojak, ki vselej delujeta v paru in kdaj pa kdaj tudi zamenjata vlogi. Bivanje in delo na 2514 metrih nadmorske višine je namreč še posebno v zimskem času precej oteženo, še posebno če se komu od zaposlenih kaj zgodi ali denimo utrpi poškodbo.

Milijon in pol evrov vredna investicija v obnovo podnebnega observatorija na Kredarici bo zaradi visoke nadmorske višine in muhastih vremenskih razmer največji logistični zalogaj v povezavi z najvišje ležečo slovensko meteorološko postajo v zadnjih desetletjih. »Gradbeno dovoljenje že imamo, a dokler nimamo izvajalca del in zagotovljenih sredstev v višini njegove ponudbe, ostajamo glede namere o obnovi raje nekoliko zadržani. V naši državi namreč ni veliko izvajalcev, ki bi bili pripravljeni graditi na tako specifični lokaciji in ob tako pestrih vremenskih razmerah,« je še dodal Gregor Sluga. 

Priporočamo