Obljubo o izvedbi participativnega proračuna je držalo 24 od 56 županov, ki so se k temu zavezali, ugotavljajo na Inštitutu Danes je nov dan. Pred lokalnimi volitvami 2018 so vse županske kandidate namreč pozvali k izvedbi participativnega proračuna, ki se ta čas izvaja v skupno 39 občinah, so na inštitutu zapisali v sporočilu za javnost.

Na inštitutu pozdravljajo napore 39 slovenskih občin, ki so v štirih letih izvedle vsaj en cikel participativnega proračuna. Kot so navedli v sporočilu za javnost, bodo kljub napredku nadaljevali prizadevanja za čim širšo uvedbo participativnih proračunov v lokalni samoupravi, saj ljudje z njimi med drugim pridobijo dodatna znanja o upravnih procesih, spodbujajo pa tudi razmišljanje o potrebah celotne skupnosti.

Pri participativnem proračunu gre za eno najpomembnejših oblik neposrednega vključevanja občanov v delo lokalne samouprave, ki prinaša številne pozitivne učinke, navajajo na inštitutu. Je proces demokratičnega soodločanja, pri katerem o porabi dela javnih sredstev za izvedbo projektov v lokalnem okolju neposredno odločajo prebivalci, ki projekte predlagajo in se do njih opredelijo. S tem lahko vplivajo na izboljšanje svojega življenjskega okolja, saj za sodelovanje ni potrebno podrobnejše znanje o delovanju občine ali proračunu, so zapisali.

Po navedbah inštituta se lahko z izvedbo participativnega proračuna poveča učinkovitost porabe javnih sredstev, poskrbi za enakomernejši razvoj občine in izboljša ravnanje z občinsko infrastrukturo. Poleg tega uvedba mehanizmov soodločanja prinaša pozitivne učinke za prebivalce, ki so posledično bolj povezani s svojo skupnostjo, koristi pa lahko tudi izvoljenim predstavnikom, saj odprto in transparentno delovanje občine krepi zaupanje in legitimnost, poudarjajo.

Priporočamo