Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v drugi polovici oktobra objavila ugotovitev o kršitvi nasprotja interesov župana občine Moravče Milana Balažica pri dodelitvi proračunskih sredstev Slovenskemu društvu za lacanovsko psihoanalizo. Župan je leta 2020 podpisal odredbo o predčasnem nakazilu sredstev društvu, katerega zakonita zastopnica je županova partnerica Nina Krajnik. Komisija je ugotovila, da se je župan s tem znašel v nasprotju interesov, kot ga opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Iz spletne aplikacije erar je razvidno, da društvo redno prejema nakazila občine Moravče, dva tedna pred objavo ugotovitve KPK pa je osnovna šola Jurija Vege društvu nakazala 3360 evrov.

Dejavnosti ni v delovnem načrtu

»Omenjeno društvo je bilo v času mojega predhodnika izbrano za filozofske urice v vrtcu, način izbora mi ni znan, delo je bilo opravljeno, zato je, z zamudo sicer, sledilo plačilo,« nam je sporočila ravnateljica OŠ Jurija Vege Suzana Cvirn Guček, pod okrilje katere spada tudi vrtec Vojke Napokoj. Glede vsebine je pojasnila, da je šlo za razvijanje spretnosti mišljenja, umetnosti dialoga, vzpostavljanje etičnih vrlin ter raziskovanje vsakdanjih prepričanj. Dodala je še, da je bilo po njenih informacijah v delo vključeno pet skupin in da so otroci »pokazali inovativnost in ustvarjalnost v mišljenju ter pripravljenost na dialog in predstavljanje svojih idej, kar so demonstrirali s pripravo likovnega materiala in kreativnih odgovorov«.

Z ministrstva za vzgojo in izobraževanje so nam sporočili, da izvajanje filozofskih uric v vrtcu ne sodi v uradni kurikulum, se pa lahko izvaja izven njega. »Naloga vrtca je, da dejavnost opredeli v letnem delovnem načrtu in uskladi finančne posledice z občino ustanoviteljico,« so še dodali na ministrstvu. V delovnem načrtu za šolsko leto 2022/2023 sicer nismo zasledili, da bi bil omenjen program filozofije za otroke, prav tako ni omembe društva. Z ministrstva so še opozorili, da je pri tovrstnih zadevah treba slediti zakonu o javnem naročanju. Priročnik o integriteti pri javnem naročanju, ki ga je izdalo ministrstvo za javno upravo, opozarja, da mora naročnik izvesti ustrezno povpraševanje, ki je pogoj za kakovosten postopek.

Ravnateljico smo prosili, da preveri, ali na šoli hranijo kakšno dokumentacijo glede omenjene storitve, torej morebitna povpraševanja ter utemeljitev potrebe in izbire programa konkretnega ponudnika. Omenjenega nismo prejeli, nam je pa ravnateljica pojasnila, da po njenih informacijah za takšne vsote in vsebine ni treba izvesti posebnega povpraševanja. Iz KPK pa so nas poučili, da so osnovne šole javni zavodi, zato zanje ne veljajo omejitve poslovanja, »saj pri njih ne opravljajo funkcij funkcionarji, morajo pa biti uradne osebe pri opravljanju javnih nalog pozorne na okoliščine nasprotja interesov in ustrezno ravnati, ko jih zaznajo«. Omenjeno nakazilo sicer ni predmet preiskave KPK.

Balažic in Krajnikova
brez komentarja

Tako Nina Krajnik kot Milan Balažic nista hotela dati izjave za Dnevnik. Je pa Balažic za naš časopis prejšnji mesec komentiral ugotovitev KPK: »Na občini Moravče imamo 48 društev, s katerimi redno sodelujemo. Eno izmed društev je tudi Slovensko društvo za lacanovsko psihoanalizo, in to društvo ima enako pravico kot vsa druga, da se prijavi na razpis za občinska sredstva. Leta 2020 se je dotično društvo tudi prijavilo, bilo na razpisu uspešno in prejelo 1500 evrov občinske finančne pomoči.« Kot je razvidno iz aplikacije erar, omenjeno društvo pred prihodom Balažica, ki je tudi sam vidni član omenjenega društva (na spletni strani je naveden kot član sekcije za psihoanalitične povezave), v župansko pisarno z občino ni poslovalo. Od leta 2019 je društvo od občine Moravče prejelo 8977 evrov, od OŠ Jurija Vege pa skupaj z omenjenim nakazilom 6720 evrov. Od drugih javnih ustanov, ki niso povezane z občino Moravče, je društvo sicer prejelo samo 280 evrov.

Iz KPK so še sporočili, da poteka zoper župana Balažica preiskava v povezavi s sumi kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije glede poročanja o premoženjskem stanju ter še nekaj drugimi prijavami, ki se nanašajo na občino oziroma župana, vendar v tej fazi več informacij na morejo razkriti. So pa poudarili, da od funkcionarjev pričakujejo, da so njihova ravnanja ne samo zakonita, ampak tudi v skladu z najvišjimi standardi integritete, in dodali: »Pri tem je še posebej pomembna proaktivna odgovornost uradnih oseb, da torej ravnajo integritetno po lastni iniciativi in ne zgolj, ko ali če jim za njihova ravnanja dokažemo kršitev zakona.« 

Priporočamo