Po več letih kolobocij in pogajanj, na kakšen način bo občina Komenda zaprla odlagališče inertnih odpadkov v Suhadolah, so se minuli mesec vendarle začela dela v smeri zaprtja. Občina je 18. oktobra letos dobila okoljevarstveno dovoljenje ministrstva za okolje in prostor, ki določa, na kakšen način mora zapreti odlagališče inertnih odpadkov in da to mora storiti v treh mesecih od pravnomočnosti odločbe.

Skladno z odločbo mora izbrani izvajalec odstraniti odpadke s parcel v zasebni lasti in jih vgraditi na občinskih parcelah na odlagališču. Občinski del odlagališča bo izvajalec moral prekriti, zagotoviti površinsko tesnjenje in odvajanje padavinskih voda, je na oktobrski seji občinskega sveta pojasnila direktorica občinske uprave Majda Ravnikar. Občina bo še deset let po zaprtju morala vzdrževati in varovati odlagališče, izvajati redne preglede odlagališča in naprav za izvajanje monitoringa ter redno poročati agenciji za okolje. Odlagališče bodo morali ograditi z dvometrsko ograjo, ki bo preprečevala dostop ljudem in živalim, je Ravnikarjeva naštela še nekaj ukrepov. Dodala je, da bodo lastniki sosednjih parcel, s katerih bodo delavci odstranili odpadke, na svojih zemljiščih lahko gradili, a omenila, da bodo pred tem najverjetneje morali spremeniti občinski podrobni prostorski načrt.

Inšpektorat že leta 2019 odredil odstranitev odpadkov

Po prejemu odločbe ministrstva je občina zaradi naglice, da čim prej uresniči odločbo ministrstva, brez predhodne objave javnega naročila rekonstrukcijo in zapiranje odlagališča zaupala družbi Resal, ki je dela že začela. Resalu bo občina plačala nekaj manj kot 873.000 evrov skupaj z davkom na dodano vrednost. Za komendski proračun, ki se običajno vrti okrog šestih milijonov evrov, je to sicer visok znesek, a neprimerljiv z alternativo, ki je občini grozila še do nedavnega. Ker je odlagališče v Suhadolah delovalo brez dovoljenj, je inšpektorat za okolje in prostor že novembra 2019 občini naložil, da inertne odpadke odstrani. Ker kljub denarnim kaznim občina ni ukrepala, je inšpektorat sklenil najeti izvajalca, ki bo to storil namesto nje, od občine pa zahteval, da založi 10,5 milijona evrov za izvedbo inšpekcijske izvršbe po drugi osebi. Občina zneska ni hotela plačati, zato se je inšpektorat obrnil na finančno upravo, ki je po podatkih župana v odhajanju Stanislava Poglajna do 27. februarja letos zarubila nekaj več kot 2,8 milijona evrov.

Upajo, da vendarle ne bo kazni

Odlagališče Suhadole je še zadnje od 21 odlagališč odpadkov, ki niso izpolnjevala obveznosti direktive o odlaganju odpadkov na odlagališčih in niso bila zaprta do julija 2009. Sodišče Evropske unije je zato Sloveniji leta 2018 naložilo, da vsa ta odlagališča zapre do konca letošnjega leta. Slovenija se je v odgovoru evropski komisiji zavezala, da bo komendsko odlagališče zaprto do oktobra letos. Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je ob ogledu odlagališča pred dobrima dvema tednoma napovedal, da bodo dela končana do februarja. »To pomeni, da bo država izpolnila vse zahteve iz tožbe evropskega sodišča in zaprla to poglavje,« je po poročanju spletne strani Domžalec.si novembra dejal Brežan. Kot kaže, na ministrstvu torej upajo, da bo pristojne pri evropski komisiji že dejstvo, da je odlagališče tik pred zaprtjem, zadovoljilo in da državi ne bodo izdali kazni.

Velja omeniti, da inšpekcijski postopek zoper občino še ni ustavljen. Na inšpektoratu so pojasnili, da bodo postopek ustavili, ko bo odločba ministrstva in s tem tudi odločba inšpektorata dejansko izvršena. Takrat bo inšpektorat občini tudi v celoti vrnil zarubljena sredstva, so še dodali. 

Priporočamo