Ljubljanski svetniki so že na januarski seji soglašali z namero Mestne občine Ljubljana, da proda poslovne prostore na naslovu Resljeva cesta 16. Tam ima občina v šestih etažah v lasti nekaj več kot šestdeset poslovnih prostorov v skupni izmeri 1250 kvadratnih metrov. Konec februarja je to nepremičnino dala na prvo javno dražbo, izklicna cena pa je bila 2,26 milijona evrov brez dvoodstotnega davka na promet nepremičnin, ki ga prav tako poravna kupec.

Občina je svoj lastniški delež na Resljevi 16 sklenila prodati zato, ker teh prostorov za lastne potrebe ne potrebuje. Župan Zoran Janković pa je na januarski seji pojasnil še, da je stavba potrebna prenove.

Vzroka za neudeležbo ne poznajo

Ponudb za nakup ni bilo, so potrdili na oddelku za ravnanje z nepremičninami. Na vprašanje, zakaj menijo, da se ponudniki niso odzvali, so na oddelku odgovorili, da vzroka za neudeležbo potencialnih dražiteljev ne poznajo. Potencialni kupec te nepremičnine bi lahko bila država, so povedali na občini, saj te poslovne prostore trenutno najema delovno in socialno sodišče. Petletno najemno pogodbo je občina sklenila lanskega avgusta. Janković je januarja svetnikom povedal, da bo poslovne prostore, če se ministrstvo ne bo odločilo za nakup, mogoče kupil kdo drug, ki bo torej za nekaj let podedoval tudi sodišče kot najemnika.

Toda nakup poslovnih prostorov na Resljevi za delovno in socialno sodišče oziroma ministrstvo za pravosodje ne bi bil smotrn, saj naj bi se omenjeno sodišče selilo v načrtovano sodno palačo ob Dunajski cesti. Pravosodno ministrstvo je lani z izborom predloga arhitekturnega biroja Bevk-Perović arhitekti zaključilo arhitekturni natečaj za novo sodno palačo. Glede na podatke v državnem proračunu je začetek gradnje novih prostorov za sodišča v Ljubljani predviden leta 2024.

Na oddelku za ravnanje z nepremičninami so po prvem neuspelem poskusu prodaje napovedali, da bodo dražbo ponovili. Novo dražbo so razpisali za 26. maja letos, izklicna cena pa ostaja enaka, torej 2,26 milijona evrov brez davka.

Zemljišče ob Barjanski cesti
osmič na dražbo

Ljubljanska občina si večmilijonski izkupiček obeta tudi od prodaje treh parcel ob Barjanski cesti. Za nekaj več kot 9000 kvadratnih metrov nepozidanih zazidljivih zemljišč zahteva 4,16 milijona evrov brez davka. Toda prodaja ne gre po načrtih, saj je občina predmetno zemljišče ta mesec na javno dražbo dala že osmič. Sedem predhodnih javnih dražb, ki jih je občina objavljala od septembra lani, je bilo neuspešnih. Kljub pomanjkanju zanimanja za nakup občina vztraja pri prvotni ceni.

Visoka cena ni edini razlog, zakaj ni zanimanja za zemljišče, na katerem je dovoljena večstanovanjska gradnja. Poročali smo že, da se trojica parcel ob Barjanski cesti ne drži skupaj. Dve parceli se sicer stikata, a med njima in tretjo parcelo leži podolgovata parcela v lasti OMV Slovenija. Ena od parcel je zaradi bližine obvoznice in Barjanske ceste močno obremenjena s hrupom, poleg tega pa parcele ležijo na poplavnem območju.

Priporočamo