Čeprav je ljubljanski župan Zoran Janković moral z dnevnega reda seje mestnega sveta še tretjič umakniti predlog sprememb in dopolnitev izvedbenega dela občinskega prostorskega načrta, so se svetniki kljub temu pretežni del včerajšnje seje ukvarjali z urejanjem prostora. S potrditvijo dveh prostorskih načrtov so investitorjem omogočili pravnoformalno podlago za začetek uresničevanja investicijskih namer.

Mestni svet je podprl predlog podrobnega prostorskega načrta za območje južno od Marinovševe ceste ob obstoječih soseskah Tacenska trojka in Tacenski dvor, je pojasnila vodja občinskega odseka za prostorske izvedbene akte in prenovo Katarina Konda. Investitor, družba ST Vivendi, bo lahko zgradil tri stolpiče z največ dvema kletema, pritličjem, tremi nadstropji in teraso, v katerih bo skupaj do 90 stanovanj.

V Tacnu nezadovoljni z načrti za novo sosesko

Občina je v času javne razgrnitve lani poleti dobila več pripomb na osnutek prostorskega akta za novo tacensko sosesko. Najbližji sosedi v Tacenskih brzicah so prek upravnika opozorili, da gre za »pretiran in nedopusten poseg v okolje na robu mesta Ljubljane, ki je doslej obsegalo pretežno kmetijska zemljišča. Glede na navedeno etažni lastniki menijo, da je predvidena gradnja večstanovanjskih stavb na tem območju nedopustna in škodljiva za lokalno okolje (naravo, ljudi in živali), zaradi česar ji že iz tega razloga v celoti nasprotujejo«. Občina te pripombe ni upoštevala, je pa deloma upoštevala njihove pripombe na posamezne dele prostorskega načrta. Upoštevali so na primer, da morajo biti med novo in obstoječo sosesko posajena drevesa, da morajo drevesa (denimo v koritih) postaviti tudi na ploščadi nad garažo in da se uvozna klančina pomakne bliže k Marinovševi cesti.

Svetniki so zeleno luč dali tudi podrobnemu prostorskemu načrtu za nepozidano zemljišče ob Jurčkovi cesti med križiščema z Dolinškovo ulico in Potjo na mah. Tam bi družba SBS Trgovina gradila stanovanjsko-poslovno naselje, je povedala Kondova. Naselje bo sestavljalo 14 večstanovanjskih stavb s skupaj 130 stanovanji in dva poslovna objekta ob Jurčkovi cesti, kjer so predvidene poslovne dejavnosti. Poslovni prostori so načrtovani še v pritličju dveh stanovanjskih blokov ob Jurčkovi cesti. Tudi za ta prostorski akt je magistrat v času javne razgrnitve dobil nekaj pripomb, zato so pripravljalci akt spremenili tako, da so večino parkirnih prostorov umaknili v kletno etažo, s čimer bo soseska dobila več zelenih površin.

Javna razgrnitev od 18. marca do 19. aprila

Svetniki so v nadaljnjo obravnavo pripustili prostorski načrt za še eno zazidljivo zemljišče ob Jurčkovi cesti, in sicer med obstoječo sosesko Jurčkova 96 in Potjo spominov in tovarištva. Potrjeni osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta dovoljuje gradnjo stanovanjske soseske s 170 stanovanji. Investitor je družba Prva hiša, ki je zgradila tudi sosesko Jurčkova 96.

Nova soseska bo imela skupno parkirišče v pritličju, nad njim pa bodo stanovanja razvrščena v osmih stolpičih s po tremi nadstropji. Pritličje bo v celoti pokrito s pohodno ploščadjo na višini prvega nadstropja, je pojasnila Katarina Konda. Vhod v stanovanjske stolpiče bo mogoč tako iz pritličja kot s pohodne ploščadi v prvem nadstropju. Potrjeni osnutek prostorskega načrta investitorju nalaga, da v pritličje ob Jurčkovi cesti umesti poslovne dejavnosti. Svetnica SDS Ida Medved je bila presenečena nad odločitvijo, da se v času enormnih podražitev energentov soseska projektira tako, da bo priključena na plinovod. Investitorju je predlagala, naj premisli o toplotni črpalki.

Osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki so ga svetniki potrdili včeraj, bo občina med 18. marcem in 19. aprilom javno razgrnila in zbirala morebitne pripombe. Nato bodo mestni svetniki odločali o končnem predlogu.

Priporočamo