Kot so povedali na občini Ig, v poletnem času opažajo večji obisk Iškega vintgarja, ki mnogim predstavlja možnost pobega z razbeljenih urbanih območij v hlad gozda in reke Iške. »Največje obiske opažamo ob koncih tedna. Tako je bilo pretekli konec tedna več kot 650 parkiranj na obeh urejenih parkiriščih. Med tednom je obisk praviloma manjši,« nam je povedala Maja Zupančič z občine Ig in dodala, da o omejitvi števila obiskovalcev za zdaj še ne razmišljajo.

Priporočajo obisk s kolesom ali mestnim avtobusom

Za obiskovalce so na občini v letih 2020 in 2021 uredili dve začasni parkirišči. Večje, kjer lahko parkira do 150 osebnih vozil, je le pet minut hoje oddaljeno od gostišča Iški vintgar. »Manjše parkirišče za do 50 vozil, ki ga največ uporabljajo pohodniki na Krim, je v bližini vasi Iška,« je povedala sogovornica in dodala, da sta obe parkirišči plačljivi. Tako bodo izletniki za uro parkiranja na parkirišču Iški vintgar med 8. in 20. uro odšteli en evro, parkirišče Krim pa je plačljivo ves čas, za uro parkiranja je treba odšteti 0,5 evra. »Na obeh je možno tudi brezgotovinsko plačilo prek easyparka, ki omogoča enostavno podaljševanje parkirnine na daljavo,« je povedala Zupančičeva, ob tem pa svetovala, da se obiskovalci v Iški vintgar podajo s kolesi, prav tako pa do Iške vasi vsak dan vozi mestni avtobus 19I.

Od sprejetja odloka o plačljivem parkiranju na občini opažajo, da se stanje mirujočega prometa bistveno izboljšuje. Kazni za nepravilno parkiranje je približno pet odstotkov glede na vsa pravilno parkirana vozila. »Kljub vsemu je redarska služba prisotna vse dni, tudi ob koncih tedna. Še vedno se pojavljajo obiskovalci, ki ne upoštevajo pravil parkiranja, in to večkrat vodi do pritožb domačinov. Zaprti dostopi do kmetijskih zemljišč tako ovirajo opravljanje kmetijske ali gozdarske dejavnosti,« je povedala sogovornica in dodala, da po odloku na območju Iškega vintgarja, ki je naravna vrednota državnega pomena, ni dovoljeno kurjenje na prostem, izvajanje piknikov, taborjenje, organiziranje zabav, izvajanje in predvajanje glasbe, nabiranje zaščitenih rastlin, vznemirjenje divjih živali, prosto gibanje psov in odlaganje odpadkov v naravo. »Obiskovalce še posebej pozivamo, naj smeti, ki jih ustvarijo, odnesejo s seboj domov ter naj imajo pse na povodcih in ustrezno poskrbijo za pasje iztrebke.«

Priporočamo